Лондон даде на Украйна много опасно оръжие

Украинците ще могат да нанасят удари по руснаците далеч зад фронтовата линия

Лондон даде на Украйна много опасно оръжие | StandartNews.com

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс потвърди появилата се по-рано днес информация, че страната му снабдява Украйна с крилати ракети с голям обсег "Сторм шадоу" (Storm Shadow), предаде Ройтерс.

Новите оръжия ще позволят на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари по руски военни части, боеприпаси и депа за гориво, които са отдалечени значително от фронтовата линия.

От месеци насам Киев настоява за ракети с голям обсег, но подкрепата, оказвана от Великобритания и други съюзници като САЩ, досега беше ограничена до оръжия с по-малък обсег.

"Просто не искаме да стоим със скръстени ръце, докато Русия убива цивилни", каза Уолъс пред британския парламент. "Русия трябва да признае, че самите ѝ действия доведоха до това въпросните системи да бъдат предоставени на Украйна", допълни той.

Британският министър на отбраната посочи, че Лондон предоставя тези оръжия, за да могат да бъдат използвани от украинците в рамките на суверенната им територия.

По-рано Кремъл предупреди, че ако Великобритания изпрати на Украйна подобни ракети, това ще наложи "адекватен отговор от руската армия".

Обединеното кралство и западните страни тази година увеличиха военната си подкрепа за Киев. През последните седмици Уолъс и британският външен министър Джеймс Клевърли проведоха разговори със САЩ за допълнителна помощ за Украйна.

Войната се намира в повратна точка, като се очаква Киев да разгърне новата си контраофанзива, след като в продължение на шест месеца държеше войските си в отбранителна позиция, а през зимата Русия проведе голяма офанзива и завладя значителни територии, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай