Критичен момент. Политолог с тежка прогноза за Украйна

Какво следва

Критичен момент. Политолог с тежка прогноза за Украйна | StandartNews.com

Без достатъчно муниции Украйна няма как да спечели войната, казва политологът Карло Масала. Страната има нужда от "коалиция на желаещите". 

Липсата или намаляването на финансовата подкрепа за Украйна от САЩ може да усложни значително ситуацията за Киев, казва политологът Карло Масала пред германската обществено-правна медия ZDF. Без подкрепата на Вашингтон ще се наложи съюзниците на Украйна в Европа да запълнят празнините, обяснява експертът, цитиран от "Дойче веле". 

Европейският съюз не е единен

Германският канцлер Олаф Шолц и други европейски лидери излязоха във "Файненшъл Таймс" с призива Европа да положи повече усилия, припомня ZDF. В ЕС вече се обсъжда какво би могло да се направи. Проблемът обаче е, че Общността не е единна, отбелязва Масала.

По думите му държавите в Централна и Източна Европа, балтийските страни и скандинавските държави са готови при необходимост да осигурят още повече подкрепа на Украйна. "Но държавите от Южна Европа - Италия, Испания, Португалия, донякъде дори Франция - са по-въздържани по въпроса”, казва Масала пред германската медия.

Недостигът на муниции

Препоръката на експерта е да се създаде един вид "коалиция на желаещите", която да е готова да предостави част от отбранителния си бюджет на Киев, и то за дълъг период от време. Според Карло Масала това е решението, което ЕС би могъл да вземе по отношение на подкрепата за Украйна.

Украйна се намира във фаза на реален недостиг на муниции, посочва експертът. "На украинците им е много трудно да си отвоюват селищата обратно, особено на изток, където Русия е съсредоточила войници и оръжия."

Засега украинската армия устоява на противника си и Русия почти не успява да завземе нови територии. С продължаващия недостиг на муниции и оръжия обаче това бавно се променя. Затова предположенията на политолога са, че на Украйна може да ѝ се наложи да се изтегли от някои селища в близките седмици.

Моментът е критичен

Въпросът за доставката на ракети "Таурус", които Украйна очаква от Германия определено е важен, но не е най-важният в момента, коментира Масала пред германската обществено-правна медия. По думите му това, от което Киев се нуждае за войната сега, са артилерийски системи и снаряди, боеприпаси и резервни части. 

При наличието на достатъчно артилерийски системи и боеприпаси, особено в Донбас, украинците имат възможност да постигнат успехи или да отблъснат нападателя, отбелязва експертът. Но казва и, че дори европейските партньори на Киев веднага да постигнат споразумение за още доставки на оръжия, ще минат няколко месеца преди те да стигнат там, където са нужни - на фронта. Тъкмо този е критичният момент, който Украйна трябва да преодолее, посочва Масала пред ZDF.

Политологът се спира и на проблема с липсата на ясна стратегия за целите, които се преследват с подкрепата за Украйна. "Всъщност ние твърде дълго време разчитахме, че Украйна ще може да се защитава. Сега това ни се връща."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай