Кремъл постави ребром въпроса за Украйна. С кого ще преговаря

Очевидно е, че решаващият глас принадлежи на Вашингтон

Кремъл постави ребром въпроса за Украйна. С кого ще преговаря | StandartNews.com

Преговорите за Украйна трябва да се водят преди всичко с Вашингтон, тъй като Киев действа "по заповеди отвън", каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Очевидно е, че решаващият глас принадлежи на Вашингтон. Невъзможно е да се говори за нещо, например с Киев", каза говорителят на Кремъл в интервю за канала "Россия-1".

Песков обясни, че "има президент в Киев, легитимният президент на Украйна г-н (Володимир) Зеленски, и е възможно да се постигнат някакви споразумения с него въз основа на опита от март, но тези споразумения не струват нищо, защото по нареждане отвън те могат да бъдат незабавно отменени." "Съответно най-малкото трябва да говорите с някого, заедно с неговия вдъхновител, лидер и така нататък", подчерта говорителят на Кремъл.

Русия и Украйна проведоха преговори през март. Както Песков отбеляза по-рано, тогава текстът на споразуменията всъщност беше готов, беше постигнат много труден баланс, но след това украинската страна внезапно изчезна, заявявайки нежеланието си да продължава преговорите. Руската страна обърна внимание, че това е станало явно по нареждане на Вашингтон. Президентът на Руската федерация подчерта, че позицията на Украйна за преговорите с Русия се е променила в момента, когато руските войски се изтеглиха от Киев. На 4 октомври Зеленски наложи решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за недопустимостта за преговори с Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай