Кремъл даде знак! Готова ли е Русия за преговори с Украйна?

Руският външен министър Сергей Лавров направи изявление в интервю за ТВ Русия-1

Кремъл даде знак! Готова ли е Русия за преговори с Украйна? | StandartNews.com

Русия не се отказва от преговори с Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров в ефира на предаването "Москва. Кремъл. Путин” по телевизионния канал “Русия-1”. Но колкото повече се отлага преговорният процес, толкова по-трудно ще се постигнат договорености, убеден е министърът.

„Нашата позиция беше заявена от президента. Ние не сме против преговорите, ние не отказваме преговори. Но тези, които отказват, трябва да разберат, че колкото повече забавят този процес, толкова по-трудно ще бъде да се преговаря“, каза Лавров.

Министърът даде за пример преговорите в Истанбул между Москва и Киев през март 2022 г., когато страните постигнаха споразумения въз основа на предложения, направени по инициатива на украинската делегация.

„Ние подкрепихме този подход. Самите украинци го отказаха. (...) Те вече заявяват, че преговори могат да се проведат само след победата на Украйна. И тогава, когато Русия напусне украинските земи, те ще бъдат готови да говорят, налагайки ни своите условия. И в това те са активно подкрепяни, дори насърчавани от Лондон, Вашингтон, Брюксел“, завърши министърът.

Русия и Украйна спряха преговорния процес за разрешаване на конфликта през май. Заместник-ръководителят на руското външно министерство Андрей Руденко заяви през май, че Киев всъщност се е оттеглил от преговорния процес. Дипломатът твърди, че украинската делегация не е дала на руската страна отговор на проекта за мирен договор, предложен от Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай