Конгресмени в САЩ ядосаха Русия с акция за Украйна

Украйна трябва да победи инвазията и да възстанови международно признатите си граници

Конгресмени в САЩ ядосаха Русия с акция за Украйна | StandartNews.com

Представители на двете партии в Конгреса на САЩ - демократическата и републиканската - внесоха в Камарата на представителите резолюция с искане войната в Украйна да приключи с връщане на границите от 1991 г., съобщи Yahoo News, цитиран от Dir.bg.

В документа се казва, че "политиката на САЩ е, че Украйна трябва да победи инвазията и да възстанови международно признатите си граници от 1991 г.", т.е. с Крим и другите територии, анексирани от Русия.

Резолюцията също така призовава Украйна да се присъедини към НАТО. Освен това в документа се казва, че Русия трябва да плати репарации, а служители на Кремъл да бъдат съдени за военни престъпления.

Документът е изготвен от републиканеца Джо Уилсън и демократа Стив Коен, които са членове на Хелзинкската комисия на Конгреса. Той ще бъде разгледан от Комисията по външни работи на Камарата на представителите, преди да бъде подложен на гласуване в пленарната зала.

В изявлението на Хелзинкската комисия се казва, че на 25 април десетки поддръжници на Украйна са се събрали пред Капитолия, за да приветстват резолюцията в Конгреса. Сред дошлите е бил и третият украински президент Виктор Юшченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай