Четвъртък,

Какво оръжие можем да дадем на Украйна? Говори военен експерт

От: Иван Ангелов -
1973
Какво оръжие можем да дадем на Украйна? Говори военен експерт
A
A
A

Най-голяма нужда Украйна има от средства за противовъздушна отбрана. В страната тече една много ожесточена борба за завоюване на въздушно превъзходство. Неслучайни са масираните ракетни и дронни удари. Това коментира пред НоваНюз първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

„По публични данни ние имаме два дивизиона C-300. Не е проблем България да задели един и да го предаде на Украйна”, подчерта той. Единият дивизион отговаря за защитата на София, другият - за АЕЦ „Козлодуй”. Според Събев обаче централата може да се охранява със зенитно-ракетни системи „Куб”, от които имаме значителни бройки, по думите му.

Експертът е на мнение, че страната ни може да предостави на Украйна и комплексите „Оса”. На аргументите, че предоставянето на помощ ще оголи ПВО на България, отговори: „Действително, ние можем да си позволим да отделим такива средства. Ние се намираме в една колективна системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, която няма начин някой да ни изостави, ако възникне кризисна ситуация”, уточни той.

„Някой, ако каже, че в момента, при този редуциран състав на Българската армия, ние имаме нужда от всички тези средства за ПВО, аз бих го контрирал с това, че ние нямаме нужда от толкова голям брой средства, защото се намираме в съюзна среда за сигурност и отбрана”, е мнението на Събев. По отношение на бронирана техника – верижна и колесна, уточни, че имаме значително в резерв.

По думите му България „спокойно” може да предостави 30-40 танка на Украйна. „След това, ако успеем да издействаме от нашите съюзници да дойде такъв брой „Пантери” или някои други, където има излишъци, ще бъде добре. И да дойдат половината, пак е добре, защото преминаваме на западен вид техника”, каза още той.

Той коментира още, че Германия се въздържа от „масирано наливане” на достатъчно бронирана техника в Украйна. „Използва другата схема - страни, които притежават такова оборудване, каквото експлоатира Украйна, да го предоставят. А страната замества част или напълно, както беше в Гърция”, поясни Събев.

Решението за F-16 за експерта е безспорно правилно. „Трябва да се формира една ескадрила от минимум 16 самолета, с което ще си решим въпроса завинаги с „еър полисинга”, където имаме критичен период. Една ескадрила не е достатъчна. След 2030 г. трябва да се стартира процедура за още една ескадрила”, посочи още той.

Събев уточни, че в момента има нов етап на войната в Украйна. „Руската армия премина в стратегическа отбрана. Това означава, че тя няма настъпателни способности да продължи. По отношение на Херсон - считам, че осъществяват контролирано оттегляне, задържащи действия”, е мнението му.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com