Какво обеща Байдън на Зеленски

САЩ ще отделят милиарди бюджетна помощ, за да помогнат на украинските граждани

Какво обеща Байдън на Зеленски | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинския президент Володимир Зеленски допълнителна помощ на стойност 500 млн. долара, а също и над 500 танка и 1000 бронирани машини. Това съобщи агенция УНИАН.

Официално за новия пакет от помощи за Киев ще бъде съобщено утре, 21 февруари, пояснява агенцията. Според "Вашингтън пост" визитата на Байдън е била съгласувана с Москва, за да бъдат избегнати ексцесии между двете ядрени сили.

"Анонсираният днес пакет включва боеприпаси за ракетни системи HIMARS и гаубици, повече противотанкови системи, включително Javelin, 1000 артилерийски системи,  2 млн. артилерийски снаряда, системи за въздушно наблюдение, за да се защити украинският народ от бомбардировките", заяви президентът на САЩ на пресконференция със Зеленски.

"По-късно тази седмица ще обявим нови санкции срещу високопоставени руски лица и компании, които се опитват да избегнат санкциите и да захранват руската военна машина", добави Байдън.

Освен това САЩ ще отделят милиарди бюджетна помощ, за да помогнат в осигуряването на основни услуги за украинските граждани, отбеляза американският президент.

Джо Байдън вече напусна украинската столица. В социалните мрежи се появиха кадри как кортежът му напуска Киев. Американският президент е заминал за Варшава, съобщава Блиц.

В деня на визитата на Алеята на смелостта в Киев бе поставена табела с името на Джо Байдън. Там той ще си прави компания с бившия премиер на Великобритания и действащия президент на Полша Анджей Дуда.

Снимката на табелата бе разпространена в понеделник, 20 февруари, от журналистката от програма "Факти" на ICTV Оксана Михайлова.Алеята на смелостта в Киев бе открита на 23 август 2022 г. от президента на Украйна Володимир Зеленски в чест на 31-ата годишнина от независимостта на Украйна.

По време на откриването Зеленски посочи, че на нея ще бъдат сложени имената на политически лидери и ръководители на страни-партньори, които оказват помощ на Украйна след руското нахлуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай