Извънредно! Полша трупа войски на границата

Какво се случва на граничните части с Беларус

Извънредно! Полша трупа войски на границата | StandartNews.com

Извърнедна ситуация в Полша!

Полският правителствен комитет по сигурността е решил на заседание в сряда да прехвърли военни подразделения към Източна Полша заради присъствието на руската частна военна компания „Вагнер“ в Беларус. Това съобщи секретарят на комитета Збигнев Хофман, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

„Обучението и съвместните учения на беларуската армия и „Вагнер“ са несъмнена провокация“, каза той пред държавната осведомителна агенция ПАП. „Комитетът по сигурността към Министерския съвет анализира възможните заплахи, като например разполагането на части на ЧВК „Вагнер“. Затова министърът на отбраната и председател на комитета Мариуш Блашчак реши да прехвърли наши военни подразделения от Западна в Източна Полша.“

В сряда беше разпространен видеозапис, на който ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин посреща бойците си в Беларус и им казва, че засега няма да участват повече във войната в Украйна, нареждайки им да се готвят за мисии в Африка, докато междувременно провеждат съвместни тренировки с беларуската армия.

Междувременно министерството на отбраната в Минск заяви, че наемниците от „Вагнер“ са започнали да обучават беларуските специални сили на полигон, намиращ се само на няколко километра от границата с членуващата в НАТО Полша.По-рано този месец полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че е Варшава е започнала прехвърлянето на над 1000 военнослужещи към Източна Полша.

Полша в момента разполага с една от най-подготвените армии в ЕС, защото тя бе единствената страна, която от години насам възприемаше сериозно и предупреждаваще за възможна реална война в Украйна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай