От София израелски топ разузнавач каза накъде върви войната в Украйна

Цялата картина е, че руснаците не печелят, противно на очакванията

От София израелски топ разузнавач каза накъде върви войната в Украйна | StandartNews.com

Украинската армия продължава контраофанзивата си на юг и на североизток, а според президента Володимир Зеленски позициите и обстановката в Харковска област са стабилизират. Темата пред БНТ коментира бившият директор на военното разузнаване в Израел генерал-майор Амос Гилад.

Като военен как бихте коментирали начина, по който украинската армия контраатакува в Източна Украйна?

- Трябва да погледнем цялата картина. Цялата картина е, че руснаците не печелят, противно на очакванията. Защото очакванията бяха, че всичко ще свърши за 24 часа. Възможностите и силната воля на Украйна са много изненадващи, но не съм сигурен, коя страна може да надвие другата. В общи линии, не смятам, че до края на зимата конфликтът ще приключи.

Възможно ли е украинската армия да освободи двете отцепили се републики в Източна Украйна?

- Украинците имат своите успехи, но моята задача е да гледам цялата картина. Не мога да предвидя скорошен край на този трагичен конфликт, на този кървав конфликт.

След толкова време каква е вашата прогноза за войната в Украйна?

- Моята прогноза е, че първо американското и британското разузнаване са разчели намеренията на Путин, така, както ние се информираме от Си Ен Ен. Политика на САЩ е да се опитват да възпират Путин. Друг много важен урок е, че ако искате да влезете във война, имате нужда от някакъв консенсус, имате нужда от предварителни операции. Украинците изненадаха не само мен, но и всички експерти по света бяха изненадани. Убеден съм, че дори разузнавателните служби бяха изненадани. Урокът е, че дори и да сте суперсила като Русия, не започвайте незаконна война. Няма да я спечелите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай