Инспектори от МААЕ пристигнаха в АЕЦ "Запорожие"

С няколко часа закъснение от първоначалния график и временно спиране на конвоя им

Инспектори от МААЕ пристигнаха в АЕЦ "Запорожие" | StandartNews.com

Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия пристигнаха в АЕЦ "Запорожие". Мисията им е да направят оценка на щетите по централата, системите за сигурност и охрана, както и условията при които работи персоналът, съобщава БНТ.

С няколко часа закъснение от първоначалния график и временно спиране на конвоя им заради съобщения за сражения около най-голямата ядрена централа в Европа, инспекторите от МААЕ пристигнаха в АЕЦ "Запорожие".

Генералният директор на Агенцията Рафаел Гроси съобщи по-рано, че оценката на състоянието на централата ще започне веднага, като международните експерти ще се свържат и консултират с персонала там.

"Ще преценя възможностите за установяване на постоянно присъствие на Международната агенция за атомна енергия в централата, което вярваме, че е необходимо за стабилизиране на ситуацията", каза Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ.

Международната мисия пристигна в напрегната обстановка. Кадри, с които разполага "Ройтерс", показват мощни експлозии само на 5,5 километра от АЕЦ "Запорожие", без да може да бъде потвърдено кога са заснети.

Нови обстрели: Реактор на АЕЦ "Запорожие" отново е изключен

Тази сутрин пети енергоблок на централата отново беше изключен. Според украинския оператор "Енергоатом" се е задействала системата за аварийна защита след руски минометен обстрел. Руската позиция е, че атаката е била срещу украинска диверсионна група, чиято цел била да превземе централата, която е под руски контрол, но работи с украински екип.

Руският външен министър Сергей Лавров отново увери, че страната му ще направи всичко възможно АЕЦ "Запорожие" да работи безопасно, а експертите от МААЕ да изпълнят задачите си.

Международният комитет на Червения кръст призова за спиране на военните действия около Запорожката атомна централа, за да не се стигне до катастрофа. И най-малката грешка в изчисленията може да предизвика опустошения, за които ще съжаляваме десетилетия наред, предупреди ръководителят на организацията.

"Крайно време е игрите с огъня да спрат и да се вземат конкретни мерки за защита на този и други подобни обекти от всякакви военни операции", каза Робърт Мардини, генерален директор на МКЧК.

На фона на опасенията от ядрен инцидент, службите на украинската гражданска защита в районите на Днепропетровск и Запорожие провеждат учения за реакция при евентуална извънредна ситуация. Облечени в защитни костюми служители на оперативните групи проверяват нивата на радиация на местните жители и мият превозните средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай