Голяма кражба в Чернобил! Последствията

Руснаците са прибрали от Чернобил уникално оборудван

Голяма кражба в Чернобил! Последствията | StandartNews.com

Руснаците са прибрали от Чернобил уникално оборудване, което обаче не може да се използва другаде, казват от Киев. Един от възможните мотиви е да се попречи на Украйна да се сдобие с атомна бомба.

По време на руската окупация на Чернобил са били "откраднати, взривени или унищожени" 698 компютъра, 344 транспортни средства, 1500 дозиметъра и цялото противопожарно оборудване, пише вестник "Вашингтон Таймс", цитирайки данни на украинската страна.

По думите на ръководителя на Държавната агенция на Украйна за управление на зоната около реактора Евгений Крамаренко, някои от изчезналите компютри били оборудвани с датчици GPS. И сега изпращаните от тях сигнали сочат, че те се намират на територията на Беларус или се придвижват из нея.

Според Крамаренко, общата сума, която ще трябва да се вложи за възстановяване на изчезналото или извадено от строя оборудване на централата, надхвърля 135 милиона долара. При това някои от програмите, инсталирани на откраднатите компютри, са уникални и не могат да бъдат заменени, пише още вестникът.

Крамаренко и колегите му смятат, че руснаците трябва да са били наясно как тези програми няма да могат да работят на друго оборудване, освен на установеното в Чернобил. Затова целта им още от самото начало е била просто да унищожат това оборудване, казват украинските специалисти

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай