Голяма изненада за Русия! Какво направиха украинските бойци?

Съобщенията последваха няколко дни на очевиден украински напредък

Голяма изненада за Русия! Какво направиха украинските бойци? | StandartNews.com

Официални представители на Украйна заявиха днес, че са постигнали значителен напредък в контраофанзивата срещу руските сили в североизточната част на страната и казаха, че украински войски са прекъснали жизненоважна линия за доставки до гореща точка на фронта, предаде Асошиейтед прес.

Съобщенията последваха няколко дни на очевиден украински напредък южно от втория по големина град в страната Харков и това би могло да се превърне в най-големия успех на бойното поле за украинските сили, откакто те осуетиха опита на Русия да превземе столицата Киев в началото на продължаващата вече седем месеца война, отбелязва АП.

По-рано днес британското министерство на отбраната каза, че смята, че украинците са напреднали до 50 километра южно от Харков и описа руските сили около Изюм като "все по-изолирани". "Руските сили вероятно са били изненадани. Секторът беше слабо укрепен, а украинските части са превзели или обкръжили няколко града", заяви британското министерство и добави, че загубата на Купянск сериозно ще се засегне руските снабдителни линии в региона.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, също спомена мащабен украински напредък и по негова преценка Киев е превзел около 2500 квадратни километра в североизточния си пробив. Институтът каза, че изглежда, че "дезорганизираните руски сили (са били) застигнати от бързото украинско настъпление".

Москва засега не е коментирала или потвърдила твърденията на Украйна и нейните западни съюзници. Но Владислав Соколов, ръководителят на назначената от Русия местна администрация, каза в своя публикация в социалните медии, че властите в Изюм са започнали да евакуират жителите към Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай