Сряда,

Голям успех за Ердоган, Русия и Украйна подписаха уникална сделка

От: Иван Ангелов, снимки Анадолска агенция -
13407
Голям успех за Ердоган, Русия и Украйна подписаха уникална сделка
A
A
A

Зърно от Украйна ще започне да излиза през идните дни, с което ще бъде открит коридор през Черно море към много държави в света, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който заедно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш присъства на церемония по подписването в Истанбул на споразумение за безопасно транспортиране на зърно и хранителни продукти от украински пристанища през Черно море, предаде Анадолската агенция.

"Гордеем се, че съдействахме за инициатива, която ще изиграе огромна роля в разрешаването на глобалната продоволствена криза, засягаща света от дълго време", посочи президентът на Турция. "Ще допринесем за предотвратяването на опасността от глад, надвиснала над милиарди хора по света", добави той.

По думите на Ердоган споразумението засяга всички процеси - от отпътуването на корабите през безопасното им преминаване до пристигането им на крайното пристанище.

"Прилагането и надзорът на този изключително важен план ще бъде осъществяван от съвместен координационен център, който ще бъде установен в Истанбул", посочи той.

Споразумението бе подписано след договореност, постигната между страните по време на преговори в Истанбул на 13 юли по план на ООН, предвиждащ за формиране на координационен център, който да осъществява съвместни инспекции на входа и изхода на пристанищата и да гарантира безопасността на маршрутите.

Турция, чиято посредническа роля бе международно оценена, осъществи координация с Москва и Киев за отварянето на коридор от украинското пристанище Одеса с цел възобновяване на глобалните доставки на зърно, блокирани заради войната в Украйна, напомня Анадолската агенция.

Ердоган призова също така Русия и Украйна да прекратят продължаващата вече пет месеца война, като заяви: "Бих искал тази съвместна стъпка, която правим в Истанбул с руската и украинската страна да бъде нов повратен момент, който да съживи надеждите за мир".

В изказване преди церемонията Гутериш благодари на Турция за "съдействието и упорството" за подписването на споразумението.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com