Вторник,

Евросъюзът с нови забрани за руснаци, пореден удар по Москва

От: Иван Ангелов, сн. Pixabay -
1216
Евросъюзът с нови забрани за руснаци, пореден удар по Москва
A
A
A

Поредният десети пакет от санкции, които Европейският съюз одобри днес, включва нови близо 100 физически и юридически лица, свързани с руската военна агресия в Украйна, сред които са и командири от частната военна групировка "Вагнер", съобщиха от Шведското председателство на Съвета на ЕС. Новите санкции ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

Вносно-износни ограничения

Десетият пакет налага допълнителни забрани за износна критични технологии и индустриални стоки като електроника, специализирани превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, както и стоки за строителния сектор, които могат да бъдат пренасочвани към руската армия като антени или кранове.

Списъкът с ограничени стоки се разширява с нови електронни компоненти, които се използват в руски оръжейни системи, както и в дронове, ракети, хеликоптери.

За първи път този списък ще включва седем ирански предприятия, произвеждащи военни безпилотни летателни апарати, които са били използвани от руската армия, включително срещу гражданска инфраструктура.

ЕС забрани транзита през Русия на изнасяни от ЕС стоки и технологии с двойна употреба, за да се избегне заобикаляне на санкциите.

Налагат се допълнителни ограничения върху вноса на стоки, които генерират значителни приходи за Русия, като асфалт и синтетичен каучук. Именно синтетичният каучук беше предмет на спор между държавите и забави приемането на десетия пакет от санкции.

Според Полша квотите за внос на каучук, които пакет включва са прекалено високи, но Италия и някои други държави се възпротивиха срещу ограничаването им. Синтетичният каучук се произвежда от странични петролни продукти и се използва за производството на гуми, съединители, транспортни ленти и водолазни неопренови костюми.

ТВ канали

ЕС и неговите държави-членки спират излъчването на още два телевизионни канала - Русия днес и Спутник на арабски език.

Според Брюксел тези канали са под контрола на Русия и се използват за разпространяваното на дезинформация и военна пропаганда, които легитимират агресията на Русия и подкопават подкрепата за Украйна.

Критична инфраструктура

ЕС ограничава възможността руски граждани да заемат каквито и да е позиции в управителните органи на критични инфраструктури и предприятия в Европейския съюз, тъй като влиянието на Русия в тези органи може да застраши доброто им функциониране и в крайна сметка да представлява опасност за предоставянето на основни услуги на европейските граждани.

Ограничава се възможността руски граждани да заемат каквито и да било позиции в управителните органи на критични инфраструктури и субекти на ЕС, тъй като влиянието на Русия в тях може да застраши добрата им работа и да създаде опасност за предоставянето на основни услуги на европейските граждани.

Енергия

ЕС забранява и предоставяне на обеми за съхранение на газ на руски граждани, да защити сигурността на доставките на газ в ЕС.

Задължения за отчитане

За да гарантира ефективността на забраните за замразяване на активи, ЕС въвежда по-подробни задължения за докладване на средства и икономически ресурси на санкционирани лица или предприятия.

Съветът също така въвежда нови задължения държавите членки и на Комисията да докладват за замразените резерви и активи на Централната банка на Русия.

Освен това операторите на въздухоплавателни средства ще трябва да уведомяват своите национални компетентни органи за нередовни полети, които след това ще информират останалите държави-членки.

Банки

Три руски банки бяха добавени към списъка на субектите, които подлежат на замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства и икономически ресурси.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com