Ердоган отива при Зеленски, води друг високопоставен лидер

Ще бъде обсъдена ситуацията около АЕЦ "Запорожие", която руските сили завзеха

Ердоган отива при Зеленски, води друг високопоставен лидер | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски. Срещата е по покана на Зеленски и ще се състои в четвъртък в западния украински град Лвов, съобщи говорител на Гутериш.

Ще бъде обсъдена ситуацията около АЕЦ "Запорожие", която руските сили завзеха в началото на войната. Там работи украински технически персонал под контрола на руски военни. Напоследък централата често е под обстрел, за който руската и украинската страна се обвиняват взаимно.

В петък Антониу Гутериш ще се запознае и с износа на украинско зърно, възобновен след сделка, по която страна е и ООН. В петък генералният секретар ще посети Одеса, откъдето отплават кораби с украинска продукция, а в събота ще пристигне в Истанбул. Там е съвместният координационен център за проверка на корабите.

На връщане към Ню Йорк генералният секретар на ООН ще направи визита и в Турция - в събота ще посети съвместния координационен център в Истанбул за мониторинг на износа на зърно през Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай