Двойна руска атака по Украйна, Захарова и Кадиров сипят заплахи

Чеченските батальони разположени на фронтовата линия в Украйна са готови

Двойна руска атака по Украйна, Захарова и Кадиров сипят заплахи | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски "да не се обижда, че част от Украйна ще се нарича Рус", заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова. Изявлението дойде в отговор на декларацията на Зеленски, че Украйна е единственият законен исторически приемник на Киевска Рус.

"Княже Володимир, тогава не се обиждайте, че част от Украйна ще се нарича Рус. Той сам го каза", написа тя в профила си в социалната мрежа "Телеграм".

Изявлението на Зеленски беше направено по повод 28 юли, когато Украйна за първи път празнува Деня на украинската държавност. Украинският лидер отбеляза, че Украйна не е "автономия и провинция", а наследник на постиженията на княз Игор, княгиня Олга, Ярослав Мъдри и Владимир Мономах.

"Ние не сме колония, не сме автономия, не сме провинция, а неделима и независима държава, която е на най-малко една и половина хиляди години, когато Кий, Шчек, Хорив и Либед основава столицата на Украйна. Тя е единственият законен наследник на Киевска Рус, постиженията на нашите владетели Асколд и Дир, пророческия Олег, княз Игор, равноапостолната княгиня Олга, Владимир Велики, Ярослав Мъдри, Владимир Мономах", каза той.

В обръщението си Володимир Зеленски заяви, че Украйна очаква в бъдеще да стане един от гарантите на европейската енергийна сигурност. "Готвим се да увеличим износа на електроенергия към потребителите в Европейския съюз. Въпреки такава война ние осигурихме връзката на украинската енергийна мрежа с енергийната система на цяла Европа за рекордно кратко време", допълни той, цитиран от "Труд".

Говорителят на руското външно министерство Захарова коментира също така, че според нея украинският президент Зеленски е доскучал на световната общност и затова използват съпругата му, Елена, за пропагандни цели, защото не са могли да променят комуникационния му формат и паравоенния му образ “без неосъществима победа”.

"Ресурсът на Зеленски е напълно изчерпан, изображението е безнадеждно гнило, така че вече не се сервира без подправки. Сега в политическото меню ястието се нарича "Зеленски под Елена", написа Захарова.

А президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че чеченските батальони разположени на фронтовата линия в Украйна са готови, "по заповед на върховния главнокомандващ”, президента Владимир Путин, да щурмуват всяко селище.

"Каквито и заплахи да хвърлят враговете, служителите на чеченските специални части няма да се смутят изобщо. През многовековната си история те неведнъж са се опитвали да посеят семената на страха в сърцата на воините на необятна Русия, но враговете само си навличат гнева им", написа той в социалната мрежа “Телеграм”.

Този гняв, подчерта ръководителят на Чечения, "превръща враговете в прах заедно с техните коварни планове".

Кадиров посочи, че това, което Западът представя като истински ценности на съвременното общество, ще бъде разбито.

В същото време властите в Киев трябва да разберат, че "ще бъдат настигнати от последствията" от това, което "вършат в продължение на осем дълги години", настоя още президентът на кавказката република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай