Борел съкруши Украйна, смразяващо разкритие за Путин

Върховният представител обясни, че европейските санкции срещу Русия не са причина за недостига на храни и торове по света

Борел съкруши Украйна, смразяващо разкритие за Путин | StandartNews.com

Външните министри от ЕС днес изразиха пълна подкрепа за това помощта за Украйна да продължи. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след края на заседанието на министрите в Люксембург.

Той добави, че руският президент Владимир Путин изглежда иска физически да унищожи Украйна, затова ЕС ще продължи помощта за украинците, докато е необходимо. По неговите думи се дава силен знак с оценката на Европейската комисия, че Украйна и Молдова могат да получат статут на кандидати за присъединяване към ЕС, а Грузия има същата перспектива. Този знак трябва да бъде разчетен не само в тези страни като израз на нашата сила и единство, заяви Борел.

Върховният представител съобщи, че е изпратил на всички африкански външни министри писма, в които обяснява, че европейските санкции срещу Русия не са причина за недостига на храни и торове по света. Той допълни, че ще бъдат изпратени писма до търговци с тези стоки, банки, превозвачи и застрахователи, за да знаят как да действат съобразно европейските решения.

Борел заяви, че днешното заседание е вдъхвало чувство на историчност заради съобщението на Дания, че желае да се присъедини към общата европейска политика за отбрана и сигурност, съобщи БТА.

Върховният представител уточни, че Литва не е предприела едностранни стъпки срещу Русия, а изпълнява санкциите на ЕС, които предвиждат забрана за преноса на някои стоки - в случая между Русия и Калининград. По неговите думи ще бъде направена допълнителна проверка, но е ясно, че санкциите обхващат някои изделия и руски граждани, включени в съответните списъци.

Сухопътният достъп между Калининград и Русия не е прекъснат, нито забранен, няма блокада. Транзитът на пътници и стоки, които не попадат в обхвата на санкциите, продължава, уточни Борел. Литва не прави нищо, освен да прилага насоките на Европейската комисия. Ще проверим пак за всеки случай, за да бъдем напълно сигурни. Литва е невинна, обобщи Борел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай