Четвъртък,

Бивш военен министър шокира с причината за инцидента в Полша

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
2825
Бивш военен министър шокира с причината за инцидента в Полша
A
A
A

Ако се съди по предварителните резултати от разследването на инцидента в Полша, което все още продължава, умисъл няма. Такива бяха заключенията на всички през вчерашния ден, заяви пред БНТ бившият военен министър Ангел Найденов.

"Когато се появиха информациите за падналата ракета, световните лидери проявиха сдържаност и предпазливост и това беше характеристиката на всички реакции, включително и на полските. Новината изправи на нокти света. Има две предпоставки за едно подобно отношение - първата е, че ако се беше оказало руска ракета, това щеше да е предпоставка за въвличане на НАТО в конфликта. И второ - това вече означаваше ново ниво на войната и предпоставка за глобализация на бойните действия", обясни Найденов.

По думите му, вероятно тази атака е един вид отмъщение за обръщението на украинския президент на срещата на Г-20 или може би свързана с отношението на Г-20 към Русия. От друга страна, може да допуснем, че това е своеобразно отмъщение за поражението при Херсон. Така или иначе отмъщението се превръща в един от аргументите за действие и за подобни атаки от страна на Русия, добави той.

Според Велизар Шаламанов, също бивш военен министър, тази сдържана реакция е не само въпрос на политическа зрялост, но и на наличие на много точни данни.

"НАТО провежда противовъздушна, разузнавателна и възпираща операция по източните си граници. Изключително голям брой изтребители са във въздуха и всяка ракета, всеки полет над украинското небе се следи. Имало голяма степен на увереност, че става въпрос за инцидент. Въпросът обаче е как България участва в тази противовъздушна, разузнавателна и възпираща операция, тъй като нито нашите самолети МиГ-29, нито нашите радари, нито нашите зенитни ракетни комплекси имат тази способност. Затова трябва много сериозно да помислим за ускоряване на превъоръжаването", каза Шаламанов.

Той добави, че неслучайно испанските изтребители са у нас, защото нашите самолети и система не може да изпълнява тази функция, която е възложена по източния фланг на НАТО. Единственото нещо, което работи на ниво е системата за командно управление и комуникация, която е изградена със средства от НАТО и като дарение от САЩ, за бъдат гарантирани суверенитета и сигурността на България, допълни Шаламанов.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com