Бивш министър видя как чрез Путин може да спре войната в Украйна

Според Тодор Тагарев целта след псевдореферендумите няма да са мирни преговори

Бивш министър видя как чрез Путин може да спре войната в Украйна | StandartNews.com

При положение, че Владимир Путин не бъде свален, той сам няма да прекрати своите военни действия в Украйна. Това обяви в интервю за бТВ бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Русия се опитва да задържи окупираните територии, а много експерти говорят вече, че трябва да се мобилизират по-големи сили, за да може Путин да постигне своите цели, обясни той.

Според Тагарев целта след псевдореферендумите няма да са мирни преговори.

„Путин ще се стреми да обяви, че това са руски територии, но втората му цел тук е не да прекрати конфликта и да постигне някакво мирно споразумение, а да остане с претенции за останалите части от Луганск и Донецк, Запорожка и Херсонска област. Путин няма да спре, ако не бъде свален, ако руската политика не бъде променена генерална. От тази гледна точка той сам няма да прекрати своите агресивни действия“, обясни още Тагарев.

Той определи действията на руския президент като тоталитарни и демотивиращи руския войник.

„Путин директно вече издава заповеди на военните. Имало е военни, които са искали позволение за отстъпление от Херсонска област. Той не е позволил. Това означава, че се къса връзката между руските военни на фронта и техните стратези в Кремъл. Навремето независимо дали разбира логиката на войната, в една авторитарна система, царят или, както искате го наречете, каквото каже, това трябва да бъде изпълнявано. А сега това въобще не съответства на принципите на ефективно водене на бойни действия в ХХІ век. Огромна е разлика с Украйна, която дава правомощия на ниски равнища - командирите да действат и затова и постига такива успехи“, обясни още Тагарев.

Относно заплахите да се използва ядрено оръжие той коментира, че според анализи Путин явно разчита на психологическия ефект и едва ли ще го използва. Според друга логика обаче е възможно използването на ядрено оръжие срещу Украйна, ако има сериозно отстъпление в руските редици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай