Бесен Зеленски получи още милиард военна помощ от САЩ

Зеленски имаше разговори с лидерите на Великобритания, Канада, Германия и Турция

Бесен Зеленски получи още милиард военна помощ от САЩ | StandartNews.com

Президентът Володимир Зеленски е бесен и проведе поредица телефонни разговори през изминалия ден с различни чуждестранни лидери в момент, когато Москва изглежда готова да анексира част от територията на Украйна. След това във видеообръщение украинският държавен глава благодари на съюзниците за подкрепата, предаде Ройтерс.

Зеленски имаше разговори с лидерите на страни като Великобритания, Канада, Германия и Турция, в които той поиска увеличаване на военната помощ и затягане на санкциите срещу Москва след референдумите в четирите частично окупирани области на Украйна, които Киев и Западът заклеймиха като незаконни и фиктивни.

"Благодаря и на четирима ви за ясната и категорична подкрепа. Благодаря на всички ви за разбирането към нашата позиция", заяви Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията. "Украйна не може и няма да толерира никакви опити на Русия да отнеме която и да било част от нашата земя."

САЩ обявиха, че заедно със съюзниците и партньорите работят по налагането на тежки икономически санкции на Москва, а Европейската комисия от своя страна също предложи срещу Русия да бъдат въведени нови ограничителни мерки.

След разговора с британския премиер Лиз Тръс Зеленски написа в Туитър, че "отбранителната и финансовата помощ за Украйна трябва да бъдат увеличени" в отговор на действията на Москва.

В този с германския канцлер Олаф Шолц украинският президент спечели обещание, че финансовата, политическата и хуманитарната помощ за Киев от Берлин няма да намалее.

Шолц добави, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в защитата на суверенитета и териториалната ѝ цялост, включително чрез оръжейни доставки, заяви германски правителствен ръководител.

Междувременно стана ясно, че САЩ ще отпуснат допълнително 1,1 милиарда долара за Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дроновете, които Русия използва срещу украинските сили.

Този пакет е осигурен по т.нар. Инициатива за съдействие за сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative), която финансира договори за закупуване на оръжия и оборудване. Така откакто Байдън е станал президент, американската военна помощ за Украйна вече възлиза на близо 17 милиарда долара.

"Няма да спрем да подкрепяме Украйна и ще продължим до стоим зад украинския народ колкото е необходимо и да им оказваме военна помощ, от която те се нуждаят, за да се защитят", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Пакетът от 1,1 милиарда долара включва финансирането на покупка на 18 установки "Хаймарс" и боеприпаси за тях, както и 12 системи "Титан" за борба с дронове. Освен това Украйна ще придобие около 300 бойни коли, десетки камиони и влекачи за транспортиране на тежко оборудване, различни видове радари, комуникационно и разузнавателно оборудване и средства за лична защита. Включени са също апаратури за откриване на експлозиви и оборудване за поддръжка и обучение.

По обичайните процедури доставката на такива оръжия от САЩ за Украйна би се проточила година или две. Но администрацията използва авторитета на Пентагона за по-бързо доставяне, посочва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай