Топ 10 на летните дестинации, по които българите полудяха

Нискотарифните авиокомпании ни излизат по-скъпо

Топ 10 на летните дестинации, по които българите полудяха | StandartNews.com
  • Италия, Испания и Гърция са сред любимите маршрути
  • Нискотарифните авиокомпании ни излизат по-скъпо

Летният сезон почти свърши, а след него започват и равосметките. До къде летяха българите за лятната си почивка? Топ 10 на дестинациите това лято са били Италия, Испания и Гърция - там са почивали две трети от българите, организирали пътуванията си в чужбина чрез eSky.bg това лято, пише сайтът travelnews.bg. След тях се нареждат Франция и Швейцария. Следват Кипър, Полша и Турция, които се изкачват в класацията на туристически дестинации за 2023 г.

Това е първата година,

в която САЩ попадат в топ 10

на дестинациите,

до които пътуват българите. Платили сме средно с 29% повече за нискотарифни пътувания, отколкото преди година, докато цените за летене с редовни авиокомпании отбелязват само 3% ръст в сравнение с 2022 г. Освен това, българите купуват билетите си много по-рано в сравнение с миналогодишния сезон. Периодът се удължава с над месец - между 40 и 65 дни, а понякога и повече.

Проучване през месец май показва, че до 80% от българите, планиращи почивка през 2023 г., искат да я прекарат в чужбина.

И така, докъде летяхме това лято, колко средно платихме за самолетни билети и колко време почивахме? Експерти споделят актуални данни и обобщават летните пътувания на българите, организиращи самостоятелно почивката си.

Тази година топ фаворитите за почивка на българите почти не се промениха, като най-популярните дестинации бяха Рим, Милано, Венеция, Болоня, Бари и Сицилия в Италия и Барселона, Аликанте, Малага и Майорка в Испания. Делът на Италия в класацията с топ 10 летни дестинации намалява с 1,8% на годишна база и възлиза на 35%.

Точно обратна е

тенденцията за Испания,

чийто дял в класацията се увеличи с почти 1,6%, достигайки до 21% от резервациите сред анализираните дестинации.

Гърция се класира на трето място с полети до Атина, както и до Крит, Закинтос, Корфу и Родос. Това са над 13% от резервациите това лято, което е увеличение с почти 3% в сравнение с миналата година. Франция, с Париж и Ница начело, се представя по същия начин тази година, заемайки четвърто място в класацията. С резултат от 4,8% е Швейцария - на пето място.

Продължаващият интерес към тези страни не е никак изненадващ, особено като вземе предвид ключовите фактори за българите при по-дългите пътувания. Според резултатите от проучването в сътрудничество с GfK, сънародниците ни отдават голямо значение на стандарта на настаняване (60%), времето за пътуване до дестинацията (35%) и наличието на разнообразни изживявания на място (25%). От години почивката в Южна Европа позволява комбинирането на всички тези елементи в перфектното пътуване.

Почивката, организирана

самостоятелно, дава усещането за контрол

над нея, като същевременно доставя по-голямо удовлетворение. Освен това все повече хора се насочват към самостоятелно организираното пътуване, защото виждат шанс да спестят значителна сума пари, особено в период на двуцифрена инфлация", разказва Маргарита Касабова от eSky.bg.

Кипър и Турция също затвърждават позициите си в класацията тази година, като те са съответно на 6-о и 8-о място сред най-предпочитаните дестинации за лятна почивка на българите. За първа година виждаме и Полша в класацията, нареждайки се на 7-о място. На тези три дестинации се падат общо 11% от резервациите на почивка за разглеждания период.

Класацията на 10-те дестинации, любими на българите за почивка това лято, се допълва от САЩ и Малта, които заедно формират близо 5% от резервациите на почивка. Интересното е, че САЩ попада в класацията за първи път от години, а най-посещаваните градове са Ню Йорк, Сан Франциско и Маями.

Летенето с нискотарифни авиокомпании ни излиза по-скъпо тази година в сравнение с редовните

Проучването показва още, че общата цена на едно пътуване е вторият важен за българите критерий, който влияе на избора им на дестинация за почивка. Така се оказва, че през летния сезон на 2023 г. сме платили средно по 128 евро на човек за международен двупосочен полет на нискотарифна авиокомпания, или с 29% повече от преди година. Поскъпването при пътуванията с редовни авиокомпании не е значително - само с 3% спрямо същия период на миналата година.

"Разликите в цените, предлагани от нискотарифните и редовните превозвачи, доказват, че в крайна сметка пътуването с нискотарифните авиокомпании не ни излиза чак толкова евтино. Като вземем предвид нуждата от закупуване на кабинен или допълнителен багаж, се оказва, че пътуването с нискотарифна авиокомпания може да струва същото или понякога дори повече, отколкото при пътуване с редовните авиокомпании, които често имат включен ръчен багаж в цената на билета", споделя още Маргарита Касабова.

Друга ключова тенденция, която показва проучването е, че тази година българите организират почивките си по-рано. Например за международни полети с редовни авиокомпании периодът се увеличава от 41 на 51 дни, а за междуконтинентални полети - от 36 на 65 дни. Подобна е тенденцията и при закупуването на билети за полети с нискотарифни авиокомпании. При тях времето за предварително закупуване се увеличава от 41 дни за миналата година на 50 дни през 2023 г. Това се потвърждава и от резултатите от проучването на GfK, според което 79% от анкетираните отправили се на поне 5-дневно пътуване, са резервирали полета и настаняването си поне месец преди заминаването. А повече от 1/3 са го направили над 3 месеца предварително.

Продължителността на

престоя в чужбина обаче се скъсява,

като времето между отиването и връщането при международните полети вече не е 7 дни, а 6. Още по-бързо се връщаме от пътувания отвъд океана - ако преди година периодът беше 38 дни, то тази година това са "само" 27 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай