Свети Колумба първи се преборил с Неси

Дори учените са разделени по въпроса съществува или не странното създание

Свети Колумба първи се преборил с Неси | StandartNews.com
  • Най-голямото от 50 г. издирване на чудовището събра стотици край езерото Лох Нес
  • Дори учените са разделени по въпроса съществува или не странното създание

 

Стотици ентусиасти търсиха през уикенда чудовището от Лох Нес. Без да се плашат от лошото време, те се събраха край известното езеро в Шотландия с надежда да намерят Неси. Това е популярното име на митичното същество, подобно на динозавър, за което мнозина вярват, че се крие в дълбоките води. Според медиите на Острова това е най-голямото търсене на Неси от 50 години. Някои гледаха от брега, други обикаляха с лодки, а най-запалените бяха донесли хидрофони.  Очаквано, от Неси нямаше и следа.

Как се ражда историята за чудовището, обитаващо Лох Нес?

Първото споменаване на Неси е през 565 г. от монах, който твърди, че е нападнат от страшния звяр. Съвременният интерес датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са виждали нещо ужасно във водите на езерото.

Съществува ли това животно или не - никой не може да каже. Не се знае също от каква класификация и вид е тази твар, която очевидците описват.

През VI век в житието на свети Колумба, който проповядвал християнството в Шотландия, се разказва за неговата среща с неидентифицирано животно, което някои от историците определят като чудовището от Лох Нес. През 565 г. светецът прогонил свирепия звяр в дълбините на езерото, тъй като той се опитал да убие ученика на светеца Лугне. За тази среща на светия мъж с чудовището разбираме от житието му, оставено от св. Адаман. По стечение на обстоятелствата това е и първото писмено свидетелство за съществуването на такова създание в Лох Нес.

Историята разказва, че светецът стоял на брега на река Нес и обмислял как да премине от другата страна на реката. Докато разглеждал района, се натъкнал на група пикти (римското наименование на древното племе, населяващо територията на Шотландия), които погребвали свой приятел, загинал след нападение от огромен  "воден звяр", докато плувал в реката.

Когато светецът разбрал за трагичния инцидент, поставил своя посох (пръчка с украсена, най-често обкована, горна част, която символизира духовна власт) върху гърдите на починалия и той по чуден начин се съживил. След това св. Колумба наредил на своя ученик Лугне да преплува до другия бряг и да се върне с малка лодка, която била акостирала на брега. Без да се колебае, монахът скочил във водата. В този момент чудовището го забелязало и се насочило към него,  за да го изяде. Хората на брега се развикали, за да  предупредят монаха за надвисналата над него гибел. Светецът обаче не се поколебал - пристъпил към езерото, като направил кръстен знак, призовавайки името на Спасителя, забранявайки на чудовището да атакува монаха. При тези думи на светеца чудовището се скрило в дълбините - както сам св. Адаман описва в житието на св. Колумба, "чудовището изчезнало твърде бързо".

Ученикът на светеца се върнал с лодката и така преминали езерото. Пиктите, които били езичници, толкова се впечатлили от случката, че повярвали в Спасителя и се кръстили в християнската вяра.

Според различните версии, Неси е гигантска змиорка, есетра, примитивно китообразно с дълга шия, огромен тюлен. Или пък то не е отделно животно, а плътен пасаж риби, който изглежда и се движи като огромен звяр. Най-известната снимка с автор Робърт Кенет Уилсън, на която се твърди, че е заснето чудовището от Лох Нес, е публикувана в Дейли Мейл на 21 април 1934 г. От тогава насам има много свидетелства, че съществото е забелязвано да показва част от тялото си над водата, направени са множество опити да бъде открито и уловено. Някои от проучванията са извършени с помощта на сонари, ехолокатори и показват, че наистина в дълбините на езерото може да има масивни плаващи предмети.

Водите на Лох Нес са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина, което сериозно затруднява всяко изследване.

Съществуват разгорещени спорове относно правдоподобността на легендата. От една страна учените традиционалисти отхвърлят всички сведения за Неси, обяснявайки ги с фалшификации, фантазии и слаба видимост. От друга страна редица други учени и любители-ентусиасти настояват, че и за други легендарни създания е имало сходни съмнения, давайки за пример животни като двойнодишащата риба целокант и гигантския калмар, за които дълго време се е смятало, че са "моряшки суеверия", но в крайна сметка са се оказали напълно реални.

В същото време обаче е доказано за много от свидетелствата за Неси, че са откровени мошеничества, а други успешно са обяснени с банални явления. Съмнения относно възможността Неси да съществува са изказвани главно предвид условията на живот в езерото, за които се предполага, че може да са пагубни за едно голямо животно, а особено - за влечуго.

Известни са и обстоятелства, които могат да послужат като аргументи, че такова създание наистина има в езерото - например богатия запас от риба в Лох Нес, която би могла да му служи за храна, както и оцеляването на други едри животни в обстановка, сходна с тази в езерото. Това кара някои учени да допускат, дори да вярват, че действително там има такова същество, трудно за откриване и наблюдаване, защото рядко или съвсем за кратко се показва над водата и може би прекарва дълго време в летаргия.

Допълнителен довод в полза на съществуването на чудовището от Лох Нес някои виждат в наличието на легенди за различни други водни чудовища в разни краища на света - Мокеле-Мбембе, Огопого, Моргар, Чампи (определен като защитен вид), Тианчи и други. Според много други хора обаче Неси е просто един от съвременните митове от популярната култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай