Страшна драма с пазара на имоти. Чакат се трусове

През 2023 г. сделките намаляха с 11,2% заради очакването на по-високи лихви и раздути цени

Страшна драма с пазара на имоти. Чакат се трусове | StandartNews.com

През 2023 г. сделките намаляха с 11,2% заради очакването на по-високи лихви и раздути цени

Добра сделка ли ще е купуването на имот през 2024 г. или инвестицията ще се окаже капан в най-скоро време? Пред тази дилема са изправени хората, които се чудят дали да се сдобият с недвижимост сега, когато лихвите по ипотечните кредити са сред най-ниските в ЕС, или да изчакат цените да започнат да падат. 

И за двата варианта има и плюсове, и минуси.

Какво ще се случи с лихвите по ипотеките?

Да, наистина, лихвите са много примамливи. През декември те са останали на нивата от предишния месец - 2.58%, а ГПР /годишен процент на разходите/ по тези кредити дори се понижава с 0.06 пр. п., до 2.86%, сочат данните на БНБ. Финансистите обаче отдавна предупреждават, че покачването им е неизбежно. Това вече се случва при другите видове заеми. Най-голямо е поскъпването на потребителските, като през декември 2023 г. средният лихвен процент по тях скача с 1.01 пр. п. до 9.60%, а ГПР - с 1.05 пр. п. до 10.14%. Има увеличение и при депозитите, които години наред не се отлепваха от нулата - средният лихвен процент при тези в левове се повишава с 0.20 пр. п. до 0.95%, а в евро - с 0.19 пр. п. до 1.41%. Всичко това е индикация, че до края на годината може да видим и оскъпяване на ипотечните заеми. Точно тази прогноза изплаши купувачите, заради което броят на сделките с имоти през 2023 г. намаля с около 11,2%, според данни на Агенцията по вписванията.

Ще паднат ли цените на имотите? 

Експертите не са единодушни в отговора на този въпрос. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените за продължи и през новата година, но това едва ли ще е под 5%, прогнозира пред БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. По-слабото търсене през миналата година не се отрази на поскъпването, което продължи, макар и не с такива темпове като през 2022 г. Възможно е през 2024 г. групата купувачи, които отложиха решението си за покупка през последната година и половина, основно поради очакванията за увеличение на лихвените нива, отново да се върне на пазара. 

Аргументите в подкрепа на тези очаквания са свързани с позитивните новини за икономиката на страната, каквито са и повечето прогнози - на БНБ, на Министерството на финансите, на МВФ, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), посочи Ганев. Обрати в тенденцията на пазара може да се очакват и заради очакваното подобряване на икономиките в Европа. След втората половина на годината лихвите в Европа ще започнат да намаляват, анонсира ЕЦБ. Това ще има пряк ефект върху съживяването на пазара на имоти, смята експертът. 

Цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно - между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината, е и прогнозата на "Адрес".  Лекото охлаждане на интереса към недвижими имоти, което се наблюдаваше през изминалата година заради инфлацията, промяната на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна, ще се наблюдава и през 2024 г. Очаква се лихвите по ипотечните кредити да претърпят леко повишение, но това не би следвало да доведе до сериозни катаклизми на имотния пазар, е мнението на експертите. 

За тази година може да се очаква ръст между 2 и 5 на сто в сектора, като водещите събития, които ще дадат тласък и за този бранш, са процесите, свързани с влизането на България в еврозоната и пълноправното й членство в Шенген, каза главният анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България Петър Мастиков пред БТА. Рли цените на строителните материали още от миналата година се наблюдава ясна тенденция за намаление, което стана особено осезаемо от втората половина на 2023 г. Мастиков не изключва спекулативно вдигане на цените на всички видове имоти в България при влизането на страната в еврозоната. Според него увеличението ще е краткосрочно и след това ще има стабилизация на ценовите равнища с известни флуктуации при различните типове строителство.

В големите градове на страната цените на имотите са достигнали стойности, които ги правят недостъпни за немалка част от евентуалните купувачи, посочват от агенция Arco Real Estate. Според нейните експерти, сред причините за по-малкото сделки е и намаленото предлагане на ново строителство, както и по-малкото налични имоти на вторичния пазар. По-високите цени на имотите водят и до тегленето на по-големи кредити. Данните на една от водещите банки в страната показват, че средният размер на кредитите у нас отбелязват ръст с 10% и достига до сумата от 200 000 лева, като около 60% от жилищните сделки в България се сключват посредством тегленето на ипотечен кредит. 

Има ли балон?

Според председателя на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, няма основание да се говори за балон на пазара, каквито твърдения чуваме периодично от 2012 г. насам. По думите му България не е лидер в ръстовете на цените на имоти в Европа, нито пък е най-зле по отношение на достъпността до жилища. Напротив - България е на второ място в ЕС след Румъния по най-достъпни жилища, каза експертът, позовавайки се на данни на ОИСР.

Ганев напомни, че отражение на пазара имат и темповете на растеж на доходите, като посочи, че България е сред страните с най-високи ръстове на брутните възнаграждения в Европа. Той даде пример с Франция и Германия, където за последните 10 години ръстът е около 17%, докато в България подобно нарастване е отбелязано само за миналата година, а за последните три години увеличението е с 50%. Нацията забогатява, спестяванията растат и хората логично инвестират в покупка на имоти, коментира Ганев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи