Слугите проговориха: Шест невероятни истории за Даяна

Смъртта на принцесата отприщи лавина от конспирации и разкри мрачни тайни на кралското семейство

Слугите проговориха: Шест невероятни истории за Даяна | StandartNews.com
  • Смъртта на принцесата отприщи лавина от конспирации и разкри мрачни тайни на кралското семейство

 

Осветената Айфелова кула на фона на нощното небе вероятно е едно от последните неща, което е видяла принцеса Даяна, смъртно ранена и заклещена в смачкания мерцедес. Спасители трескаво се опитват да я окажат първа помощ, докато техни колеги режат металния покрив на колата. В колата, тръгнала от хотел "Риц", пътуват четирима - шофьорът и бодигардът отпред и принцесата и приятелят й Доди ал Файед на задните седалки. Зад тях, неясно на какво разстояние, се движат папараци на мотоциклети и вероятно в два автомобила.

Секунди по-късно се чува силен трясък, според свидетели е прозвучал като експлозия. След това в тихата нощ се чува само непрестанния звук от клаксона, притиснат от тялото на шофьора. После - щракането от "спусъците" на фотоапаратите, пише АП. Даяна кърви обилно от гръдния кош, когато е докарана в болница заедно с бодигарда. Скоро след това получава сърдечен удар. Лекарите се опитват да я върнат към живот с двучасов сърдечен масаж. Не успяват. В 4 часа на 31 август Даяна е обявена за мъртва.

Но смъртта й не само не слага точка, а отприщва порой от разкрития на мрачните тайни на кралското семейство.

Всички питат защо се стигна до разрива между красивата и срамежлива 20-годишна девойка и престолонаследника Чарлз, които си казаха "да" на 29 юли 1981 г. пред очите на целия свят. Клюки, слухове и всякакви "разкрития" на хора от двореца, анализатори, наблюдатели, журналисти и пр. превръщат историята на живота й в приказка за нещастната принцеса, затворена в мрачна кула и оставена сама срещу злите сили. Преди няколко години със свои интерпретации на събитията в общия хор се включи и синът й Хари - 12-годишен по време на смъртта й, когото загубата на майката е белязала най-силно. Кое от всичко разказано е истина и кое - преувеличение или откровена лъжа - едва ли някога ще разберем. Още повече, че някои от участниците в тази трагедия вече не са между живите. Ето и някои от спорните истории за живота и смъртта на принцесата на народа:

1. Паднала нарочно, за да получи внимание от Чарлз

Принцесата не е била щастлива дори и в началото на брака си с Чарлз. Подобна версия се тиражира в книгата с автор Том Куин, в която са събрани разкази на бивши служители от двореца, а периодът, който обхваща, е от кралица Мери до Меган Маркъл. Според очевидци, повишаването на тон и крясъците със съпруга й са започнали още първия ден след сватбата. Освен скандали, другото е било равнодушие. Даяна споделя пред журналиста Андрю Мортън, че понякога дори е използвала хитрост, за да привлече вниманието на Чарлз. Например нарочно паднала по време на бременността си с принц Уилям, за да получи съчувствие от съпруга си.

2. "В брака сме трима"

Принцеса Даяна е била напълно наясно с изневярата на Чарлз с лейди Камила Паркър Боулс, к която имат връзка още от 70-те години. В интервю по-късно Лейди Ди казва: "Бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено". Бившият офицер от кралската защита Кен Уорф, който е бил част от екипа по сигурността на Даяна в продължение на 6 години, разкрива момента, в който кралските особи разбират, че краят на брака им е близо. Уорф си спомня как Даяна и Чарлз присъствали на парти, организирано от сестрата на Камила: "Даяна нямаше особени приятелства на това парти и когато пристигнахме там, беше изненада. След около час чух да викат името ми, излязох и видях Даяна, която каза: "Трябва да дойдеш с мен, не мога да намеря съпруга си, нито Камила". В крайна сметка открихме принца и Камила да седят на диван в мазето и да си говорят. Даяна се приближи и каза на Камила: "Моля те, не се дръж с мен като с идиот. Знам какво става". А Камила отговори нещо, за което и до ден днешен не съм разбрал какво има предвид: "Знаеш ли, имаш две прекрасни момчета". Даяна отвърна: "Е, това е невероятен момент за мен и със сигурност и за тях. Това показа, че краят е близо".

3. Любовник се криел зад фикус в Кенсингтън

Бивши служители в двореца споделят, че принцесата винаги е пазела ревностно личното си пространство от кралските охранители. Тя дори понякога се е измъквала, като обличала най-дрипавите си дрехи, слагала тъмни очила и просто сядала на пейка близо до двореца, пише Том Куин. Твърди се, че принцесата е имала редица романтични връзки. През 1992 г. се срещала с Джеймс Гилби, после с родения в Пакистан кардиолог Хаснат Хан, а след това с британския бивш кавалерийски офицер Джеймс Хюит. Сред големите й любови е бил търговецът изкуство Оливър Хоаре. Прислугата дори го забелязала един път да се крие зад фикус в коридорите на двореца Кенсингтън, но служителите се престрували, че не виждат нищо. Даяна страдала неутешимо след края на аферата си с Оливър, а той ? върнал ценния подарък, който тя му направила - копчетата за ръкавели на починалия ? баща. След раздялата с принц Чарлз на любовния хоризонт се появява филмовият продуцент Доди ал Файед. Никой от прислугата не е одобрявал връзката му с Даяна заради огромното му самочувствие и арогантното поведение. Принцесата дори често е трябвало да се извинява за грубото му отношение.

4. "Аз ли съм баща ти"

Даяна е казвала на биографа Андрю Мортън, че принц Чарлз не е бил особено въодушевен, след като се родил вторият им син Хари. Според нея Чарлз е искал момиче. Освен това бил изненадан от червената коса на малкия принц.

В автобиографията "Spare" ("Резервен"), която излезе на пазара на 10 януари, Хари също разкрива трудните отношения с баща си. Той си спомня, че една от "любимите смешки в репертоара" на баща му била да каже знае ли някой дали Хари наистина е принцът на Уелс и дали наистина е негов баща. "Той се смееше и смееше, макар да не бе никак смешно, като се има предвид мълвата, която се носеше тогава, че истинският ми баща е един от бившите любовници на мама - майор Джеймс Хюит", спомня си херцогът на Съсекс. Според него една от причините за този слух била рижата му коса, а другата - проявите на "садизъм". Херцогът на Съсекс описва и първата си среща с Камила, която майка му обвинява за разпадането на брака си. Той пише, че двамата с брат му одобрили Камила, но помолили баща си да не се жени за нея.

5. Тайна дъщеря

Крал Чарлз III и покойната лейди Даяна Спенсър имат тайна дъщеря. Новината съобщил американски таблоид, пише "Дейли мейл" "Тайната сестра" на Уилям и Хари била на 33 г., казвала се Сара и живеела инкогнито в САЩ.

Историята била следната: през декември 1980 г. лейди Даяна Спенсър, тогава 19-годишна девица, е била принудена от кралицата да се подложи на гинекологични тестове, за да се провери дали е способна да има деца преди годежа ? с престолонаследника. По време на тези тестове яйцеклетки на Даяна са взети и оплодени със сперма от Чарлз. Те се оказали успешни и годежът на двойката бил официално обявен.

Но човек от екипа, който изпълнил процедурата, бил "лекар-измамник". Той скрил един от ембрионите и го имплантирал на собствената си съпруга. Без да знае, тя станала сурогатна майка на биологичното дете на Чарлз и Даяна.

Момиченцето е родено през октомври 1981 г., 10 седмици след приказната сватба на Чарлз и Даяна и осем месеца преди раждането на Уилям на 21 юни 1982 г. След смъртта на родителите си, които загиват в автомобилна катастрофа, Сара намира дневник, от който разбира, че е бебе инвитро. Тя се опитала да проследи истинския си произход, но получила смъртни заплахи по телефона. Тогава жената решила да започне да живее инкогнито, тъй като била убедена, че биологичната ? "майка" Даяна е била убита от кралското семейство.

6. Даяна е жива

26 години след фаталната катастрофа на 31 август 1997 г. в тунела на моста Алма в Париж все още има хора, които твърдят, че лейди Ди е жива и здрава. Според някои таблоиди любимата принцеса на Англия инсценирала смъртта си, за да се избави от влудяващия интерес към нея и личния й живот. Подобни слухове витаят и за Мерилин Монро, която също като Даяна живя само 36 г., но стана идол на милиони. И за Пол Уокър, който си отиде само на 40 в нелепа катастрофа на връщане от благотворително събитие. И за Майкъл Джексън, когото дори били "видели" до ковчега в деня на погребението. За Уитни Хюстън слуховете са, че не е починала от сърдечен удар във ваната си, а се е скрила от кредитори заради борчове. Същото е и за Стив Джобс, да не говорим за Краля на рока Елвис Пресли, за когото всяка година някой твърди, че го е виждал жив, здрав и остарял...

Просто хората не могат да приемат, че смъртта е отнела идолите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай