Семейството на близнаците се изселва от Цалапица

Къщата им ще бъде продадена, в селото остават само бабата и дядото

Семейството на близнаците се изселва от Цалапица | StandartNews.com
  • Протестите се преместиха пред дома на шефа на РПУ Стамболийски
  • Къщата им ще бъде продадена, в селото остават само бабата и дядото

Семейството на близнаците от Цалапица, заподозрени, че са били помагачи на убиеца на Митко, се изселва от селото, съобщи кметът на Ивайло Данаилов. От първия ден, в който бе съобщено, че двете момчета са с обвинение в помагачество за смъртта на 24-годишния Димитър Малинов, семейството е напуснало къщата. В четвъртък вече те са заявили с категоричност, че няма да се връщат повече в селото. Дори са се пренесли в друго населено място. Къщата ще бъде продадена, каза още кметът, цитиран от "Фокус".

Хората в селото говорят, че за трагичния случай е помагал дори бащата на близнаците.

"Разбира се, ние не можем да поискаме изселване на бабата и дядото на Рангел, които живеят на края на селото. Възрастните хора са там от години, а Рангел не е живеел постоянно при тях, само ги е посещавал.

Протестите в Цалапица и Стамболийски продължават. Първоначално хората се събираха пред къщата на близнаците и искаха да нахлуят в двора, но портите бяха заключени. Затова  започнаха да блъскат по вратите с викове "Убийци". Стигна се и до хвърляне на бомбички в имота, като превантивно беше извикана и пожарна, за да не се стигне до пожар. Полицията се опита да успокои протестиращите, затваряйки подстъпите до имота на близнаците със жива верига.

Хората разказаха, че вчера на вратата на къщата е било написано "убийци", но някой е изтрил надписа.

Вчера протестиращите се преместиха пред дома на шефа на РПУ Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев с искане за оставката му, защото е неглижирал жалбата на родителите на изчезналия Митко. Той е началник на РПУ-то от 13 години. Гневните граждани направиха шествие от районното полицейско управление до дома на инспектора, като през цялото време скандираха оставка и "Керпиев е позор". Хората запазиха минута мълчание в памет на Митко, а след това сложиха негови снимки с призиви за справедливост на оградата на Керпиев. Имаше засилено полицейско присъствие пред дома на шефа на районното, но униформените не ограничаваха протестиращите до оградата му, пише TrafficNeas.

По-рано вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставката на Керпиев, който отказа да я даде. Същото стори и Васил Костадинов като шеф на ОД на МВР - Пловдив, но по-късно бе отстранен, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР - Пловдив. Костадинов отказваше с мотива, че в закона за МВР понятие "оставка" няма.

Димитър Малинов изчезна на 20 юли, след като е бил на гости на майка си. Той бе в неизвестност 7 дни преди полицията да открие тялото му заровено в земята и затрупано със строителни отпадъци. Според прокуратурата, за престъплението е заподозрян 30-годишният Рангел Бизюрев, за когото се предполага, че се намира в Германия и е издадена европейска заповед за ареста.

Няколко дни по-късно прокуратуратурата обяви, че в рамките на разследването са арестувани 19-годишните близнаци от село Цалапица Борислав и Валентин Динкови. Те са обвинени в лично укривателство. На брифинг на държаввното обвинение стана ясно, че те са укрили тялото на жертвата, като единият е превозил трупа, а другият, с помощта на кирка, мотика и лопата, го е закопал. Двамата помогнали на предполагаемия извършител Рангел и да се прибере до дома си. "Те се съгласили, макар да знаели, че става дума за престъпление, и то извършено по жесток начин", разказа зам. районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

От прокуратурата обаче подчертаха, че младежите не били съучастници в убийството, а само са заровили трупа след извършване на убийството и то без предварителна уговорка. Беше посочено, че направената експертиза е показала, че близнаците нямат наранявания, които биха ги уличили в участие в убийството. Ако бъдат признати за виновни, ги очаква до 5 години лишаване от свобода.

Според близките на убитото момче обаче е абсурдно близнаците да бъдат съдени само като помагачи или за укривателство и би трябвало да отговарят наравно с извършителя като съучастници. Те искат да знаят как полицията и прокуратурата са установили, че близнаците не са участвали в убийството, като дори не е хванат и разпитан убиецът. Твърди се и че охранителни камери са заснели как убитият младеж се качва в семейна кола на двамата близнаци преди убийството.

Близките и жителите на селото искат пълна проверка на действията на полицията по този случай - от убийството през изчезването на заподозрения и ареста и участието на близнаците. Иска се проверка и какво е правено по стари случаи, свързани с участниците.

"Да изселят двете фамилии от Цалапица. След като системата се пребори с цар Киро, както изгониха цар Киро, така да изгонят и двете фамилии, те нямат място тука", заяви един от жителите в селото.

Бунтовете срещу фамилията покойния Кирил Рашков избухнаха в село Катуница през 2011 г. Местните подпалиха имотите му, след като две местни момчета загинаха. Единият бе прегазен от близки на ромския бос, а другият почина по време на протестите. Едва след това държавата се задейства срещу Рашков и той прекара няколко години в затвора, припомня "Сега".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай