Проф. Владимир Чуков с прогноза за 2024

Политическата система на 40 процента от населението на Земята е поставена на карта

Проф. Владимир Чуков с прогноза за 2024 | StandartNews.com

Скептик съм за бъдещето на Русия с Путин 

- Г-н Чуков,избори в 70 държави ще бележат 2024 година. Да очакваме ли нов световен ред?

- 2024 година ще е тържество на демокрацията. Това представлява около 40 % от жителите на Земята - държавите, които произвеждат около 60 % от БВП. На карта е поставена политическата система на тази огромна част от населението. Има ключови държави, които задават дневния ред на много други страни.
На първо място трябва да споменем САЩ, които ще имат много драматични избори. В началото на юни 2024 г. се очакват и избори за Европейски парламент, като на тях ще се очертаят тенденциите в Европа. Ще видим дали крайно десните партии биха набрали скорост така, както виждаме стремленията в Нидерландия. Избори ще има и в Обединеното кралство, като най-вероятно ще се разделим с консервативната партия. Мисля, че там ще започне да надделява евро носталгията. Избори ще има и в Иран, там също може да очакваме някакви изменения. В Русия мисля, че изборите са предрешени. 
Недопускането до участие във вота на хора, които са твърдо против войната, подсказва, че Путин няма намерение да се отклонява от това, което прави. Догодина изтича мандатът на Зеленски, а в Украйна се забелязват подводни тенденции, които са характерни за държава, която е във война. 
Войната в Украйна касае директно източноевропейците, докато тази в Израел има силен отзвук в Западна Европа. Тези  конфликти изяждат европейската тъкан. 

- Каква е прогнозата Ви за вота в Америка?

- Нека първо да видим как ще се развият съдебните саги  на бившия президент Доналд Тръмп. Спомняме си как през 2000 г. Буш победи Ал Гор буквално с един глас. Сега, според мен, също ще има някаква сходна дилема. 
Очаква се решението на  Върховния съд в САЩ. 
Ако бъде потвърдено решението на съда в Колорадо, това означава край на политическата кариера на Доналд Тръмп. 
За Джо Байдън няма да има трудности да бъде издигнат за президент втори мандат от демократите. Той управлява добре, но има нисък рейтинг. 
Изборите в САЩ са непредвидими. В Америка има шест щата, които са т.нар. "колебаещи се". Те ще решат съдбата на Белия дом. 
Войната в Газа влияе на поведението на мюсюлманската общност в страната. А от тези шест щата в пет живеят мюсюлмански малцинства, които могат да наклонят везните в едната или в другата  посока. Мюсюлманите няма да гласуват за Тръмп, но биха се въздържали да подкрепят Байдън.

- Какво развитие на отношенията САЩ-Китай очаквате?

- Има още едни ключови избори в Тайван. Там се очаква да победи Демократическата прогресивна партия. Тя иска да обяви независимост на Тайван, което означава скъсване на отношенията с Китай. Това противоречи на издигнатия от Пекин лозунг, че никой не може да ги раздели с Тайван. Ако победи  Демократическата прогресивна партия, това ще влоши американо-китайските отношения. Ако това не се случи, мисля, че нещата няма да се вървят по този радикален начин. Наследниците на традиоционните националисти миналата година направиха официално посещение в Пекин, което е прецедент. Може би се търси формула тип Хонг Конг - Макао. Но това са само предположения. По- скоро балансът е в обратна посока.

- Обвързан ли е краят на войната в Украйна с вота в САЩ, както твърдят ваши колеги?
 

- Изборите в САЩ в много голяма степен ще решат какво ще е развитието на войната в Украйна. Без помощта на САЩ и Европа тя няма да се развие в полза на Киев. Украйна се подкрепя от половината републиканци в САЩ, а другата половина са против. Ако Тръмп застане начело, проблемът за Украйна ще се задълбочи. Ако Ники Хейли се окаже представител за републиканците на изборите, тогава нещата ще бъдат по-скоро традиоционни. Зависи коя от двете партии ще надделее и дали са последователи на изолационизма.

 - Какво е бъдещето на Русия с Путин?

- Скептично съм настроен за бъдещето на Русия с Путин. Той създаде силно милитаризирана държава, режим, който е по скоро фашизоиден. Там се опитват да приложат тактики от Втората световна война. Виждаме един режим на потискане на опонентите, гонене на опозицията. Очевидно е, че Путин се завръща към принципите на държавата, която са създали руските царе. Тя не може да съществува без да воюва, тя  трябва да завладява нови територии. Бъдещето на Русия ще е мрачно с президент Путин. Но и бъдещето на Европа със съсед Путин, ще е още по-мрачно. 

- Как ще се развие войната срещу Украйна?

- Ще има промени на фронта, може би през лятото или есента. Много ще зависи и от изборите в САЩ. На Украйна й липсват сигурни настъпателни оръжия. Според мен трябва да очакваме такова развитие на събитията на фронта, което да бъде в полза на стопанина на Белия дом. Това го имаме като практика в предходните американски президенски избори. Седмица или месец преди това винаги се случваше нещо, което е свързано със сигурността на САЩ, като стопанинът на Белия дом реагираше по начин, с който показваше, че здраво държи кормилото. 

- Каква е прогнозата Ви за войната в ивицата Газа, която започна "Хамас"?

- Това е най-кървавата война между израелци и араби - събития, които не сме наблюдавали от 1948 г. насам. Нещата са поставени радикално на масата и това, което мен ме притеснява, е, че все още няма изработена ясна пътна карта. Виждаме кълбо от противоречия, което подсказва, че тази война няма да намери своя логичен край. Нетаняху не може да устои на натиска, който ще окаже Вашингтон по отношението на приключването на войната. През 1982 г. в Европа беше създадена формула, според която там може да бъде установен мир единствено със създаването на две държави - израелска и палестинска. Но аз не виждам сили, които ще успеят да постигнат този постоянен мир.

- Как тези конфликти ще се отразят на икономиката на България?

- Българската икономика е част от европейскта. Продължаваме да се борим за нашето присъединяване към Шенген, което е част от нашия икономически простеритет. Двете войни влияят негативно върху икономиката ни.  При нас има кръгове, политически партии, които са много стриктно свързани с Русия.  Бяха се появили цифри, които сочат, че ние губим 200 млн. лв. от големите опашки, които се оформят на българо-гръцката и българо-румънската граница, това е част от негативните процеси. Тези неща са производни на тези, които виждам като мигрански синдром в отделни страни-членки на Европейския съюз в това число и в Австрия, което в момента е силно катализирано от войната в Газа. Казусът Шенген за нас трябва да има много ясна перспектива и критерии как България сама трябва да си прави външната политика. Трябва да се заложи на създаването ясен  блок от България, Гърция и Румъния. Този блок трябва да говори в един и същ тон. Имаме огромни перспективи за всякакви транспортни и енергийни проекти между България и Гърция.

 - Застрашена ли е страната ни от мигрантска вълна?

- България не е атрактивна държава за мигрантите, но си остава потенциално заплашена от тях.В това отношение имаме доста пропуски - законодателни, финансови. 
Гърция си остава предпочитаната треактория за т.нар. "балкански поток" от страна на Турция към Западна Европа. Ще видим как ще се развият нещата след приемането на Европейския пакт за миграция и убежище. Приемането на мигранти трябва да бъде с един общ европейски акт с отделни компоненти.

- Първите прогнози на МВФ за 2024 г. бяха за очаквана рецесия. Готова ли е страната ни да посрещне икономическите предизвикателства на 2024 г.? 

- Прогнозите на сериозните икономически организации бяха, че ще има рецесии в световен мащаб.  Германскта икономика, която диктува темповете в Европа, също е в рецесия. Но това не означава, че нашата държава е в таква. Смятам, че това което беше направено основно след приемането на бюджета, е нещо силно позитивно и ще стимулира развитието на икономиката. Обратно на това, което беше заложено в управлението на ГЕРБ  - т.е. голям дефицит, насочен в инфраструктурата. Докато сега философията е излишъкът да бъде даден директно на хората, като се стимулират малкият и среден бизнес. Това е един от много важните инструменти за частично преодоляване на демографската криза. През последната година се наблюдават повишени доходи, които са над средноевропейските. 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай