Пости, игри, театър и глад за Рамазан

Приготвя се специална пита, раздават се сладкиши

Пости, игри, театър и глад за Рамазан | StandartNews.com

* Името на свещения месец произлиза от арабския корен рамида или ар-рамад, което означава изпепеляваща светлина

* Приготвя се специална пита, раздават се сладкиши

Свещеният месец за мюсюлманите Рамазан започна на 11 март. Той беше посрещнат тържествено по цял свят. Бяха направени специални декорации на улица Пикадили, една от известните туристически атракции на Лондон. Украси има и в редица други европейски градове, сред които Кьолн, Осло, Франкфурт и др.

Близо 1.6 млрд. мюсюлмани от цял свят ще спазват постите през следващия месец.

Междувременно редица ключови фигури отправиха поздрави към мюсюлманите. Председателят на ДПС Делян Пеевски се обърна към тях по повод началото на свещения месец Рамазан с думите: "Нека този месец бъде изпълнен със смирение, търпение и разум.Нека ни направи по-сплотени, по-всеотдайни, по-добри"!

Държавният глава Румен Радев, който домакинства тържествената вечеря ифтар в столицата по повод началото на свещения месец за мюсюлманите Рамазан, също отправи поздрав. "Във време на драматични изпитания за човечеството, днешното събитие е и повод да отправим нашия общ призив за мир и разбирателство, за съпричастност и подкрепа към бедстващите в регионите на кървави военни конфликти - там, където всеки ден продължават да загиват невинни жени и деца, и там, където човешкият живот престана да бъде ценност", написа в посланието си той.

Всяка година мюсюлманите по целия свят очакват появата на новия полумесец, който бележи първия ден на Рамадан - деветият месец от ислямския календар и най-свещеният в ислямската култура.

Всяка година той е с променлива дата, тъй като ислямският календар следва лунните фази. Началото и краят на свещения месец се определят от специална комисия в Саудитска Арабия, която наблюдава земния спътник. Това е време за обръщане към Бога и духовно израстване.

Постенето започва на разсъмване сядайки на традиционна мюсюлманска закуска, наречена сахур.  Постът е от зората до залеза на Слънцето. Спазващите го през целия ден се въздържат от поемане на храна, течности и плътски удоволствия.

След залеза на Слънцето ходжата обявява края на поста от джамията и приканва правоверните мюсюлмани на рамазанската вечеря, наречена ифтар. Ифтарът започва с фурми и чаша вода. Трапезата се отрупва с традиционни вкусотии - задължително се поднасят супа, месни ястия, десерти, чай и кафе.

На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Вечерта, след края на поста, в джамиите се изнася молитвен ритуал, неречен теравих намазъ, който продължава през целия месец.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат Султанът на 11-те месеца, и се очаква винаги с вълнение от правоверните, тъй като е един от петте основни стълба на исляма.

Рамадан е част от календарите на древните араби. Името на свещения месец произлиза от арабския корен рамида или ар-рамад, което означава изпепеляваща топлина. Смята се, че  на постещите греховете се изгрят.

Мюсюлманите вярват, че през 610 г. сл. Хр., архангел Джибрил се явил на пророка Мохамед и му разкрил Корана - свещена книга в исляма. Смята се, че това събитие (Откровение Laylat Al Qadar - Нощта на силата) - се е случило по време на Рамадан.

Рамазанът се свързва главно с постенето през целия месец, но той е много повече от това. Всъщност, празнуването има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на постенето (оруча) е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те.

Сред обичаите, които се спазват и до днес в Близкия изток и в Турция, е събуждането с барабанисти. По време на османския период барабанистите на Рамазан обикаляли от улица на улица и рецитирали стихотворения, за да могат мюсюлманите, които възнамеряват да постят, да се събудят в часовете сахур. Традиция от кунята през Рамазан е специална  пита, която започва да се разпространява в османските пекарни през 1400-те и 1500-те години и оцелява повече от 500 години.  Рамаданската пита е придобила толкова голямо значение с течение на времето, че османските пекарни затварят месец преди Султана на 11-ия месец и правят доставки за производството на пита за Рамаданската трапеза дори за празника. Друга традиционна вкусотия е Гюллачът, който е незаменима част от кухнята с уникален вкус. Сладкишът е направен от листа Гюллач, пшенично нишесте, яйчен белтък и вода, датира от 15-ти век. Съседите поднасят един на друг този уникален вкус, особено след ифтар, придружен с  кафе, за да подсладят Рамазан. През този месец се организират и панаирите, където се провеждаха празненствата за Рамазан. За най-малките се провеждат игри със сенки, а за големите също има театрални представления.

Освен с духовно извисяване има редица ползи за здравето. Сред ползите от гладуването са контрол на кръвната захар, загуба на тегло, укрепване на имунитета, намаляване на възпалението в тялото, повишаване на функцията на умствените функции и ревитализиране на кожата. В допълнение са защитата на здравето на сърцето и увеличаването на секрецията на растежен хормон също се считат за ползи от гладуването. Организмът на гладуване буквално се грижи за себе си, мазнините около вътрешните органи се топят, кондицията на тялото се повишава, придобива съпротивителна сила, повишава се устойчивостта му срещу стомашни, бъбречни, захарни, сърдечни и чернодробни заболявания. По време на гладуване черният дроб почива 3-5 часа и за известно време си прави пауза от съхраняването на храна. Междувременно подготвя глобулините, които укрепват защитната система. Мускулите и секреторните клетки в стомаха почиват няколко часа по време на гладуване. Тъй като обемът на кръвта намалява, кръвното налягане пада и сърцето се отпуска.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай