Посрещат Нургюл като звезда

Крепча прави празник на площада, бизнесмени искат да помагат на Салимова

Посрещат Нургюл като звезда | StandartNews.com
  • Сияйната роза обедини България
  • Крепча прави празник на площада, бизнесмени искат да помагат на Салимова

 

Крепча посреща своята Сияйна роза като истинска звезда. Най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова се връща в България на 26 август 2023 г. (събота) сутринта. В 18 часа площадът на Крепча ще се превърне в сцена. И гордостта на цяла България ще бъде официално приветствана с погача, песни и дълги хора.

Вълна от подкрепа за детето-чудо на българския шах вече се надигна в цялата страна. Бизнесмени търсят връзка със семейството на Нургюл, за да предложат финансова помощ при подготовката на световната вицешампионка за следващите й турнири. Догодина й предстои Турнирът на претендентките, където Салимова ще се изправи срещу останалите 9 най-добри шахматистки в света. Битката между топ 10 на жените в шаха ще излъчи претендентката за световната титла. Предложения за подкрепа постъпвали и при кмета на село Крепча Бахри Илиев.

Цялата страна бе в шок, след като научи, че най-добрата ни шахматистка е сама в Баку поради липса на средства. Затова дори и треньорът й Живко Жеков остана в България и я наставляваше по скайп. А останалите състезателки бяха в Баку с цели щабове. Нашето момиче разчиташе само на дистанционните съвети на Жеков и на помощта на двама гросмайстори от Азербайджан и Турция.

Стотици хора се възмутиха от липсата на каквато и да е грижа от страна на държавата за бъдещите спортни надежди и участието им в международни и световни състезания, които носят със сигурност престиж и гордост за страната.

Жеков призна, че отсъствието му от състезанието в Баку също е оказало влияние върху Нургюл. "Няма приятел, който да замени тази дългогодишна връзка. Треньорът на такъв състезател го настройва като инструмент", сподели пред БНТ мениджърът на младата ни шахматна звезда.

Помощта и вниманието към Нургюл Салимова вече започват. Президентът на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов, бивш депутат от БСП и бизнесмен, съобщи, че ще награди Нургюл с премия от 10 000 лв. "Нека средствата подпомогнат продължаването й по пътя към световната титла в шахмата при жените", каза Антонов. Той уточни още, че треньорът на родната шампионка ще получи също премия от 1500 лв.

Бизнесменът Милен Врабевски също е подкрепил Салимова, като е покрил престоя й в Баку в първия кръг от състезанието. Пред Свободна Европа Врабевски каза, че подпомага Нургюл от 16-годишна и е покрил изцяло участието й на Световната купа, както и тренировъчния лагер преди това. Врабевски финансира спортистката чрез своята "Фондация Българска памет". Назад в годините Салимова е получавала подкрепа и от спонсори, свързани с общинския й клуб по шахмат в Бургас. Тя е отличена през 2011 и 2015 г. от фондацията на Димитър Бербатов, която от години отпуска стипендии на талантливи деца.

В началото на седмицата най-после стана ясно, че Салимова ще получи премия и от Министерството на младежта и спорта. Точният й размер обаче още не е уточнен.

 

5 федерации по шах се ритат по кокалчетата

5 федерации по шах се ритат по кокалчетата. Това е причината да няма финансиране за нито една от тях. Уви, от това страдат само изключителните ни таланти като Нургюл Салимова.

Тя не е получила финансиране от федерацията си по най-прозаични, бюрократични причини. "Федерацията, към която се състезава, е регистрирана през ноември миналата година, няма постижения и история, а Министерството на младежта и спорта работи с програми, наредби и планове за плащания и финансиране - през Програмата за високо спортно майсторство. В годините има страшни скандали във федерациите по шах, те са вече пет. Личностните проблеми водят до удар върху крайния човек", каза министър Димитър Илиев.

По думите му федерацията е единствената лицензирана у нас от тези 5. По времето на министър Лечева е получила лиценз, който е безсрочен, но няма лиценз от Международната федерация по шах и не се очаква да получи такъв.

"Не я припознават като федерация, която може да бъде техен член, в ръководството има лица, които са свързани със стари лица, стари задължения, съмнения за корупция. Международната федерация казва "тази конкретна федерация няма как да я лицензираме към нас". Така всички тези български спортисти трудно могат да участват в международни състезания", поясни Димитър Илиев пред България Он Ер.

Министърът изрази още надежда, че няма да се стигне до съдебни спорове между отделните федерации по шах. Той потвърди, че Нургюл Салимова ще получи финансов бонус за финала на Световната купа в Баку. Такива стимули са приоритет за ММС, каза още той.

"За първи път в историята на българския спорт ще раздаваме премии на млади спортисти. До към 17-20 години имаме страхотни таланти и точно там ги губим, защото те, когато спечелят нещо като световния рекорд на Петър Мицин, което е върховното постижение на човешкия биологичен вид - това момче идва при мен и го тупаме по рамото. Но той е във възраст, в която иска финансова независимост, аз нямам механизъм по който да го подпомогна. Сега вече класираните от първо до осмо място ще получат награди", обясни още министърът на спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай