Победата на Фицо притесни Запада

Изненадваш политически реванш за популиста, втора пробойна след Орбан в Европа

Победата на Фицо притесни Запада | StandartNews.com
  • Бъдещият премиер на Словакия замесен в няколко дела за корупция
  • Изненадваш политически реванш за популиста, втора пробойна след Орбан в Европа

Роберт Фицо спечели парламентарните избори в Словакия в събота, с което си осигури възможност да се опита да състави коалиционно правителство. В предизборната си кампания бившият, а сега вероятно и бъдещ, премиер обеща да спре военната помощ за Киев, което би могло да подкопае усилията на Запада да остане единен в подпомагането на Украйна във войната с Русия.

Изборите

Фицо и неговата лявоцентристка партия "Смер - Социална демокрация" получиха почти 23% от гласовете, изпреварвайки Михал Шимечка и неговата либерална партия "Прогресивна Словакия", която се класира втора с близо 18 на сто.

Макар че на Фицо може да му е трудно да сформира стабилна коалиция, победата му вече предизвиква известно безпокойство във Вашингтон и Брюксел, тъй като може да доведе до появата на още един резервиран към подкрепата за Украйна глас в Европейския съюз наред с унгарския премиер Виктор Орбан. Фицо се противопоставя на санкциите срещу Русия и също така твърди, че оказваната от НАТО подкрепа за Украйна подкопава националния суверенитет на страната му.

"Задачата на Запада сега е да не изгуби Словакия и да се ангажира конструктивно с Фицо, но мисля, че Москва празнува това, което тя разглежда като пукнатини в източната част на Европа, и Унгария вече не е сама", каза тези дни пред "Файненшъл таймс" словашкият анализатор Милан Нич от базирания в Германия Съвет за външни отношения.

Резултатът от предсрочните избори е изненадващ политически реванш за популиста Фицо, който продължава да е замесен в няколко дела за корупция и миналата година оцеля при опит на опонентите си да свалят депутатския му имунитет. През 2018 г. той беше принуден да подаде оставка като министър-председател на фона на масови улични протести, предизвикани от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и на неговата годеница.

Сега Фицо трябва да намери достатъчно съюзници сред разпокъсаните политически партии в Словакия, за да избегне нов нестабилен парламент. От май насам страната има технократско правителство, назначено от президента Зузана Чапутова, след като предишната коалиция се разпадна.

Потенциален политически балансьор за съставяне на ново правителство е партията "Глас - Социална демокрация" на друг бивш премиер Петер Пелегрини, която зае трето място с 14,7% от гласовете. Пелегрини стана приемник на Фицо на поста, преди да се скара с бившия си ментор и да напусне "Смер - Социална демокрация", за да създаде партия "Глас".

Изглежда, че Фицо има шансове да състави работеща коалиция, ако обедини усилията си с по-малка ултранационалистическа партия и оправи отношенията си с Пелегрини, казва Нич. Трите партии заедно биха имали 79 депутати в 150-местния парламент.

Фицо би могъл да предложи на Пелегрини възможност да се кандидатира за президент догодина с подкрепата на "Смер - Социална демокрация". Изборите за президент обещават да бъдат оспорвани, след като през юни иначе популярната Чапутова заяви, че няма да се кандидатира за президент.

Тежко отрезвяване

Въпреки че Фицо и партията му "Смер - Социална демокрация" бяха начело в анкетите почти през цялата предизборна кампания, Шимечка сякаш отбеляза късен подем, което изглежда потвърдиха и екзитполовете.

"По-младите и по-модерни прогресивни словаци сега ще имат тежко отрезвяване", след като започнаха празненствата си в Братислава късно в събота, когато бяха обявени резултатите от екзитполовете, казва Демеш.

Нич заяви, че неуспехът на екзитполовете да предскажат изборните резултати показва, че "избирателите на "Смер - Социална демокрация" не са разговаряли с анкетьорите, след като са гласували, защото ги смятат за част от основното политическо течение".

Фицо спечели чрез "разпространяване на страх", написа Беата Балогова, редактор на вестник "СМЕ" (SME), в своя статия. "Той накара достатъчно хора да повярват, че либерализмът и човешките права могат да бъдат по-голяма заплаха за гражданите, отколкото широко разпространената корупция и сантиментите към Путин", отбеляза тя.

Четири от 11-те основни партии на изборите не успяха да преминат 5-процентния праг за влизане в парламента, включително крайнодясната партия "Република", която получи 4,75% от гласовете, а се очакваше да помогне на Фицо след вота. Въпреки това Словашката национална партия (СНП), която споделя антиимигрантското послание на Фицо, получи 5,6 на сто.

"Смер - Социална демокрация" и СНП вероятно ще се включат във възобновения дебат за нелегалната миграция в Централна Европа. Преди изборите Фицо обеща да засили контрола върху мигрантите, точно както Германия и Полша наскоро въведоха отново проверки по някои от своите граници, въпреки че са част от Шенгенското пространство.

След вота той обяви, че ако успее да състави правителство, ще бъдат възобновени граничните проверки по границата с Унгария. Словакия трябва да поднови граничния контрол с Унгария, за да намали притока на нелегални мигранти, каза Фицо и допълни, че това ще бъде един от първите приоритети на потенциалното му правителство.

Източна Европа

Изборната победа на Роберт Фицо в Словакия, последвала предизборните му обещания да сложи край на военната помощ за Украйна, показва, че недоволството в Централна Европа във връзка с войната с Русия постепенно се засилва. Някои анализатори обаче не очакват голям политически завой нито в Братислава, нито във Варшава, коментира тези дни агенция Ройтерс.

Лидерите в региона, който някога беше под съветско господство, провокират националистически настроения в Унгария, Словакия и дори в Полша, която традиционно е антируски настроена, като подкрепата за Украйна става жертва на краткосрочни политически маневри за привличане на избиратели.

Победата на Фицо на произведените в събота избори стана причина за тревоги, че новото му правителство ще превърне Словакия, която членува в НАТО, в съюзник на Унгария, що се отнася до подкопаването на консенсуса в Европейския съюз за подкрепата за Украйна.

Въпреки това някои анализатори не очакват в Словакия и Полша да се стигне до голяма промяна на политиката по отношение на Украйна. Роджър Хилтън, експерт в сферата на отбраната в "Глобсек" (GLOBSEC), казва, че сегашните неразбирателства се дължат на преследването на краткосрочни политически дивиденти, като дългосрочният интерес на региона в сферата на сигурността си остава неразривно свързан с НАТО и с възприемането на конфликта в Украйна като екзистенциална заплаха.

"Не смятам, че възходът на едно-единствено правителство в Централна и Източна Европа като това на Фицо, ще се превърне в катализатор на колапса на подкрепата за Украйна в целия регион", изтъква Хилтън.

В Полша, където подкрепата за Украйна е най-силна, управляващите са подложени на натиск от крайната десница да възприемат по-твърда позиция по отношение на Украйна преди изборите на 15 октомври. Спорът с Украйна във връзка със зърнените доставки и с удължаването на забраната за внос на украинско зърно от Полша, Унгария и Словакия миналия месец засили разногласията.

Фактор за умереност

Тъй като най-вероятната коалиция в Словакия изглежда тази на "Смер - Социална демокрация" с "Глас - социална демокрация", според Самуел Абрахам, ръководител на Братиславското международно училище по свободни изкуства, присъствието на "Глас" ще бъде значителен фактор за умереност, когато става дума за политиките на Фицо по отношение на Украйна. Позицията на Пелегрини е, че износът на оръжие, включително за Украйна, трябва да продължи, тъй като се отразява добре на заетостта. В неделя той отново изложи тази си визия.

Фицо е достатъчно циничен и прагматичен и знае, че ако се противопостави твърде рязко на ЕС, ако настоява за отмяна на санкциите срещу Русия, ще се удари в стена под формата на Пелегрини, обяснява Абрахам. Пелегрини "ще се опита да гарантира проевропейска линия, ще насърчава проукраинска линия. Това е единственият начин да се легитимира в очите на избирателите си, които не искат да са с Фицо", изтъква експертът.

Моментът на истината

Ключов момент, в който ще бъде тествана подкрепата на Централна Европа за Украйна, може да настъпи през декември, когато Европейският съюз може да реши да започне преговори с Украйна за присъединяване към ЕС. За тази цел ще е необходима единодушната подкрепа на всички 27 страни, които членуват в блока.

"Убедени сме, че е илюзорно да се занимаваме с този въпрос в момент, в който в Украйна продължава да бушува сериозен военен конфликт", каза Фицо пред Ройтерс миналата седмица, в отговор на въпрос дали подкрепя членството на Украйна в ЕС и започването тази година на преговори за присъединяване. Фицо обаче не каза изрично дали е против стартирането на преговорите.

Орбан каза след това, че ще трябва да бъде даден отговор на "много трудни въпроси", преди ЕС да може дори да започне с Украйна преговори за членство. Той не посочи обаче, че Будапеща ще блокира процеса.

Управляващите в Полша националисти, които според социологическите проучвания ще спечелят изборите, изразяват подкрепата си за членството на Украйна, въпреки че напоследък отношенията на Варшава с Киев охладняха.

Въпреки това, след като полските избори приключват и политиците седнат на преговори в Брюксел, вероятно ще бъде постигнато единство по въпроса с Украйна, казва Муджтаба Рахман, управляващ директор за Европа в мозъчния тръст "Евразия груп" (Eurasia group). "В крайна сметка Словакия и Унгария ще се присъединят към европейския консенсус, тъй като в Европа много въпроси са свързани", прогнозира Рахман.

"По-големите предизвикателства не са Словакия и Унгария, а изборният цикъл в САЩ и въздействието, което ще има той върху подкрепата за Украйна", заключава експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай