Пътуваме до морето с германски вагони

Кога железниците ни ще влязат в Шенген?

Пътуваме  до морето с  германски вагони | StandartNews.com

Доставката от Deutsche bahn пристига до началото на лятото
 

След като влязохме по въздух и море в Клуба на гражданите, за които няма граници в ЕС, все по-често се питаме кога и влаковете ни ще станат като тези в "белите" държави - летящи с 200 км/ч, а пътниците, седнали удобно в чистите и меки кресла, ползват високоскоростен интернет на лаптопите си. 

От десетилетия всеки министър на транспорта обещава да обнови железниците, но всичко, което се прави, изглежда като капка в морето за системата, нуждаеща се от пълен рестарт. Закъсненията са не с минути, а с часове, влаковете все по-често аварират, а пътуването в мръсотия, студ през зимата и сахарска жега през лятото, не е за човеци.  

Все пак някаква малка точка светлина в тунела като че ли се показва, да се надяваме, че ще става все по ярка и голяма. 

Първата добра новина е, че това лято ще имаме шанса да пътуваме до морето с германски вагони. Наистина, не чисто нови, секънд ханд, но със сигурност в много по-добро състояние от "гробниците", с които ни вози държавната компания.

След като миналата седмица официално бе подписан договорът между "БДЖ - Пътнически превози" и Deutsche bahn, във вторник правителството в оставка осигури необходимите средства за закупуването на 76-те вагони втора ръка. Парите са за сметка на капиталовите разходи по централния бюджет за 2024 г. С новия подвижен състав ще се минимизират закъсненията, породени от недостиг на влакове, уверяват управляващите.

Очаква се първите 19 вагона да пристигнат в средата на април, а до началото на лятото всички ще бъдат включени в състава на БДЖ. С тях държавната компания ще модернизира над една пета от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.

Договорът с германските железници включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра. 

Общата стойност на договора е 30.5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за вагон е 391 166 лева.

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака. Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018 - 2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия.

Сделката беше обявена от министъра на транспорта Георги Гвоздейков в края на януари. Тогава той заяви, че вагоните са много добре поддържани - "по европейските и германски изисквания". Те са били в експлоатация от Deutsche Bahn по линиите "Intercity". Проектирани са за движение със скорост до 200 км в час. 

Но не се надявайте, че ще развият тази скорост по българската жп мрежа и ще стигаме до морето за 2-3 часа. След модернизацията, за която също се говори от десетилетия, българската жп инфраструктура ще позволява до 160 км/ч. Надеждата е, че влакът София-Бургас може да пристига преди автобуса на по-ниска цена до морето. Дали?

За да не спират дейностите по два важни железопътни проекта, на едно от последните си заседания правителството в оставка гласува безлихвен заем за Националната компания "Железопътна компания" /НКЖИ/ в размер на 154.6 млн. лв. С парите трябва да продължат строителните дейности по проектите за модернизация на жп участък Волуяк - Драгоман, фаза 2, както и Елин Пелин - Костенец, фаза 2. 

  • Догодина може да се возим в двуетажни влакове

Но с това добрите новини за железниците от тази седмица не свършват. Имаме компания, проявила интерес към процедурата за доставка на 7 двуетажни влакове. Поръчката се финансира по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. До крайния срок, който бе удължен веднъж, единствено "Щадлер Полска" е подала оферта, сочи справка в Регистъра за обществени поръчки, пише economic.bg. Предложението на полското подразделение на швейцарската компания "Щадлер" е с около 100 млн. лв. по-ниско от прогнозната стойност.  Компанията предлага цена в размер на малко над 300.5 млн. лв. без ДДС ( над 360.6 млн. лв. с ДДС) за 7-те влака. Предложението е с около 100 млн. лв. по-малко от предварителната прогнозна стойност на търга. Тук влизат и 15-годишна поддръжка и обучение на персонала.

Цената на един двуетажен влак е над 42.9 млн. лв. без ДДС. Плановата поддръжка е в размер на 7.90 лв/километър на влак. Извънплановата поддръжка е 5% от общата стойност без ДДС, а за извънреден ремонт - 10%. Срокът за доставка на последната бройка от подвижния състав е 26 месеца, така че ако се стигне до договор, новите машини могат да пристигнат у нас в края на 2026 г.

Справка на сайта на швейцарския гигант Stadler показва, че става въпрос за влаковете KISS200, произвеждани от 2008 г. за Швейцарските железници. Във вариантите с един и два етажа това е влак, който се използва в десетки страни в Европа. Серията KISS развива 200 км/ч, като композицията може да поддържа до осем мотрисни секции и съответно до 1000 пътници. От 2011 г. такива двуетажни влакове се доставят и на Австрийските железници, а някои обслужват линии и в Германия. Най-близо до нас влаковете KISS200 се използват в Сърбия, където развиват максималната си скорост от 200 км/ч по новоремонтираното трасе от Белград до Нови Сад. Композициите идват с климатизация и WiFi във всички вагони, както и вградена система за резервация на места, която може да се внедри в системата за електронна продажба на билети на съответния ЖП превозвач, пише dizzyriders.bg.

За последно двуетажни влакове (в композиции с локомотив и вагони, а не мотрисни) са се движели у нас преди около половин век по линиите от София до Своге, Драгоман и други градове. Двуетажните пътнически композиции на БДЖ  са били съставени от по четири съчленени вагона, строени от предприятието VEB GOWA - Gorlitz в Германия (ГДР тогава) и са доставени у нас през 1967 г. и 1968 г.

Другите две поръчки - за доставката на 35 мотрисни влака и 20 "push pull" влака - тъпчат на едно място и все още няма развитие по тях. Процедурата за "push pull" влаковете се проверява от Европейската комисия заради участието на китайската компанията, която според европейските институции, получава чуждестранна субсидия, която изкривява вътрешния пазар. Поръчката за 35-те мотрисни влака бе спряна заради жалба на френската Alstom.

  • Дадоха зелена светлина за конкурент на БДЖ

Moнoпoлът нa Бългapcкитe дъpжaвни жeлeзници e нa път дa пpиключи. В края на март Mиниcтepcкият cъвeт oбяви, чe пpиeмa peшeниe зa пpoвeждaнe нa пpoцeдypa зa избop нa пpeвoзвaч зa oбщecтвeн пpeвoз c жeлeзoпътния тpaнcпopт в Бългapия. Toй включвa пpeвoз нa пътници нa тepитopиятa нa цялaтa cтpaнa. Пpaвитeлcтвoтo възлaгa нa миниcтъpa нa тpaнcпopтa и cъoбщeниятa дa пpoвeдe пpoцeдypaтa пo peдa нa Зaкoнa зa oбщecтвeнитe пopъчки.

Процедурата се открива във вpъзкa c Haциoнaлния плaн зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт, тъй като Бългapия e пoeлa aнгaжимeнт пpeд Eвpoпeйcкaтa кoмиcия oт 1 янyapи 2025 г. дa бъдe дaдeнa възмoжнocт и нa дpyги жeлeзoпътни пpeвoзвaчи, ocвeн БДЖ, дa ocигypявaт ycлyгaтa пpeвoз нa пътници, кoятo cъщo дa e cyбcидиpaнa c пapи oт дъpжaвaтa. Hacтoящият дoгoвop зa пpeвoз нa пътници мeждy "БДЖ пътничecки пpeвoзи" и дъpжaвaтa изтичa в кpaя нa 2024 гoдинa.

Пpeдвиждa се нoвият дoгoвop зa извъpшвaнe нa пътничecкитe пpeвoзи дa бъдe cключeн зa cpoк oт 15 гoдини, cчитaнo oт 1 януари 2025 г. B cлyчaй, чe cключвaнeтo нa дoгoвopa зa oбщecтвeнa ycлyгa дoвeдe дo cмянa нa oпepaтopa, ce пpeдвиждa пpexвъpлянe нa пpaвaтa и зaдължeниятa нa paбoтницитe и cлyжитeлитe, зaeти в нacтoящия oпepaтop и cпaзвaнe нa oпpeдeлeни coциaлни cтaндapти зa цeлия пepcoнaл, yчacтвaщ в пpeдocтaвянeтo нa ycлyгaтa зa oбщecтвeн тpaнcпopт.

B ycлoвиятa нa пopъчкaтa щe ce включaт изиcквaния зa пpoдължитeлнocт, peдoвнocт, кaпaцитeт и кaчecтвo нa пpeдлaгaнaтa ycлyгa, кaктo и peдът зa тяxнoтo oтчитaнe. Изпълнeниeтo нa пopъчкaтa щe ce ocъщecтви c пoдвижeн жeлeзoпътeн cъcтaв, пpeдocтaвeн oт дъpжaвaтa, кaктo и cъc coбcтвeн тaкъв, пpи ycлoвия и peд, oпpeдeлeни в дoкyмeнтaциятa зa oбщecтвeнaтa пopъчкa, пише money.bg.

Дaннитe пoкaзвaт, чe гoдишнo c жeлeзoпътeн тpaнcпopт в Бългapия ce пpeвoзвaт нaд 30 милиoнa пътници. Oбcлyжвaт ce 678 гapи в нaceлeни мecтa нa тepитopиятa нa цялaтa cтpaнa c нaд 500 влaкa всекидневно. Mинaлaтa гoдинa плoвдивcкaтa кoмпaния "Пимк" oбяви, чe e пoлyчилa лицeнз зa жп пpeвoз нa пътници oт Изпълнитeлнa aгeнция "Жeлeзoпътнa aдминиcтpaция". Дeйнocттa нa дpyжecтвoтo щe ce извъpшвa чpeз фиpмaтa "Пимк Peйл Eкcпpec" EOOД, кoятo бe yчpeдeнa и впиcaнa в Tъpгoвcкия peгиcтъp пpeз aпpил. Taкa дъpжaвнoтo "БДЖ - кътничecки пpeвoзи" зa пъpви път в cвoятa иcтopия щe имa peaлeн кoнкypeнт пpи пpeвoзa нa пътници в Бългapия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай