Нийл Армстронг заведе и г-н Липински на Луната

За проекта работят над 400 000 души от 20 000 института, агенции и компании

Нийл Армстронг заведе и г-н Липински на Луната | StandartNews.com

На 21-ви юли 1969 г. Нийл Армстронг и Едуин (Бъз) Олдрин стъпват на лунната повърхност където прекарват близо два часа и половина, в рамките на които забиват американското знаме, разгръщат научни инструменти и събират скални и почвени проби. До декември 1972 г., още пет пилотирани експедиции извършват кацания от видимата страна на естествения ни спътник. Равносметката е следната: в рамките на девет мисии общо 24 души летят отвъд околоземна орбита и облитат Луната. При шест от тези мисии 12 астронавти се разхождат на нейната повърхност. Но, въпреки това все още има немалко скептици вярващи в конспирационни теории, че всичко това е блъф за да се прикрие фактът че са изхарчени милиарди долари на вятъра.

  • 1. Американците не могат да пазят тайна

"Няма двама американци, които да знаят за някаква грандиозна и фантастична тайна, без да я раздухат в пресата. Можете ли да си представите хиляди хора да пазят такава тайна?", казва астронавтът Майк Колинз от мисия "Аполо 11", който е бил в орбита около Луната през 1969 година.

За реализиране на проекта "Аполо" през 60-те години на миналия век американското правителство похарчва 24 млрд. долара, което се равнява на 150 млрд. в днешно време. За програмата са работили над 400 000 души от 20 000 института, агенции и компании. За здравомислещите хора е невероятно как толкова много служители и работници са се трудили по проект, чиито резултати са фалшифицирани, и по-важното е как тази тайна е запазена в продължение на години?!

  • 2. Библиотекар съчинява мнимото кацане

Пръв лансира теорията за мнимото кацане на луната Бил Кейсинг, бивш работник в аерокосмическата компания Рокетдайн. Той е библиотекар (никога не е имал инженерна специалност) във фирмата до 1963 година, когато напуска - т.е. пет години преди полета на "Аполо 11". През 1974 година Кейсинг самоиздава книгата "Ние никога не сме били на Луната: американска измама за тридесет милиарда долара". Книгата изобилства от лични мнения, спекулации, няма фактологична база и не се позовава на авторитетни източници, но теорията вече се разпространява. След това през 1978 година се появява филмът "Кеприкорн 1", в който се разказва за фалшифицирана мисия на НАСА до Марс. Макар и художествено произведение, филмът е идеален повод някои хора да се замислят по темата дали мисиите "Аполо" са били автентични. Основните доводи на отричащите кацането на лунната повърхност са няколко и са базирани основно на снимките и видеокадрите от мисията.

  • 3. Веещото се знаме

Забитият американски флаг върху лунната повърхност наистина все едно се развява, но нали на луната няма вятър. Първо той седи така защото в горната си част има хоризонтална спица, която го изпъва и второ, липсата на атмосфера и притегляне позволяват на предметите по-дълго да запазят състоянието в което са били.

  • 4. Сенките на астронавтите

Конспираторите се съсредоточават върху сенките на астронавтите и предметите. Те падали косо, а не под еднакви ъгли.

Логиката на конспираторите е че, щом сенките са различни, значи снимките са правени в студио, където има множество прожектори, а не на Луната където източникът на светлина е само Слънцето. Но, паралелността е въпрос и на перспектива не само на земята, а и на лунната повърхност. Азбучния пример са железопътните релси които в далечината се събират в точка.

  • 5. Снимките са с перфектно качество

 

Твърди се, че фототехниката на мисията не е имала оптични визьори и как е постигнато такова добро качество? В интерес на истината в пресата са публикувани само най-добрите фотографии. В архивите на НАСА е пълно с размазани снимки и кадри от полета.

  • 6. Липсващите звезди

На снимките не се виждат звезди на небосвода.

По време на мисията на Луната е било ден, а и самите астронавти, които са на преден план на кадрите са силно осветени от слънцето и затова в небето зад тях не се забелязват звезди.

  • 7. Къде са катерът и следите от космическия модул?

Обяснението е просто - поради липса на атмосфера газовата струя от двигателя на апарата е по-разсеяна отколкото на земната повърхност. Освен това модулът каца изключително бавно и отстрани, а не вертикално отгоре. В интерес на истината липсата на следи направила веднага впечатление на Нийл Армстронг, който светкавично съобщил за това на централата в Хюстън.

  • 8. Съвпадащите проби

Лунните проби са същите като донесените от Антарктическите експедиции. Тази теза е оборена, след като проби, донесени от съветски безпилотни апарати, кацали на лунната повърхност, били анализирани и сравнени с тези донесени от американците.

  • 9. Политическите машинации

Според конспираторите стъпването на Луната е блъф който цели политически дивиденти. Логиката им е, че всичките мисии са изпълнени само по време на управлението на един президент - Ричард Никсън.

  • 10. "Честито, господин Липински!"

По време на 21-часовия си престой на Луната Нийл Армстронг изрича една реплика, която никой не разбира: "Честито, господин Липински!". От централата в Хюстън го попитали за какво иде реч, но Армстронг се направил че не ги чува. Впоследствие при завръщането си на Земята, многократно го питали какво е искал да каже, но астронавтът винаги дипломатично се е измъквал от отговора на този въпрос. Чак през 80-те години на миналия век той разказва следната анекдотична история. "Когато бях малко дете, играех бейзбол и топката отиде в двора на съседите. Прескочих оградата, за да я взема. Чух съседите как се караха. Госпожа Липински викаше на мъжа си: "Орален секс? Искаш орален секс? Ще получиш орален секс, когато съседското хлапе стъпи на луната!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай