Неподходящата козметика води до алерия 

Причинява неприятен  обрив

Неподходящата козметика води до алерия  | StandartNews.com
  • Причинява неприятен  обрив

Д-р Шасине Вели Алерголог, Токсиколог

Д-р Шасине Вели е специалист алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни интереси в сферата на диагностиката и лечението на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско дружество по алергология и Българско дружество по токсикология. 

Знаете ли, че един човек използва до седем козметични продукта дневно? Като се започне от  шампоана, дезодоранта, крема, балсама, почистващите лосиони и се стигне до грима. Някои от съставките на всички тези продукти, като  ароматизатори и консерванти могат да предизвикат дразнене на кожата или алергична реакция. 

Най-честите източници на алергия към козметика са продуктите за хигиена на кожата (кремове, почистващи лосиони и тоници, фотозащитни продукти), следвани от парфюми и дезодоранти, козметика за коса (лакове, бои, оцветители), измиващи средства (сапуни, душгелове), грим, продукти за бръснене и най-рядко - лакове за нокти.

Обикновено в следствие на употреба на даден козметичен продукт могат да възникнат два вида реакции: дразнещ (иритативен) контактен дерматит и алергичен контактен дерматит.

Иритативният контактен дерматит е по-често наблюдаван

Обикновено започва като зачервяване с обрив по кожата, който сърби. Възможно е да се образуват и мехури, които в последствие започват да се лющят. Това обикновено се случва точно на мястото, което е било в контакт с алергена.

Въпреки, че сериозните алергични реакции към козметични продукти са рядкост, според проучванията близо 10% от хората реагират по-остро на алергените в използвани от тях козметични продукти. 

Тъй като оплакванията възникват часове след контакта, алергичната реакция се определя като късен тип реакция на свръхчувствителност. Алергиченият контактен дерматит възниква, когато имунната система на засегнатия човек реагира на определена химична субстанция в козметичен продукт, който е използвал. 

Симптомите включват зачервяване, подуване, сърбеж

Лицето, устните, очите, ушите и врата са местата, по които се предимно се проявяват, но и всяка друга част на тялото може да бъде засегната.  Най-често такъв тип алергична реакция на свръхчувствителност възниква към ароматизиращи или консервиращи вещества, както и УВ-филтри. Доказано е, че именно един от най-силните алергени са ароматизиращите съставки в козметичните продукти. Ето защо е важно е да се знае, че аромати се съдържат дори и в т. нар. “натурална” козметика, както и в продукти без аромат - под формата на вещества, маскиращи неприятния мирис на някои от козметичните съставки.

Сред веществата, които могат да причинят контактна алергия са: 

para-phenylenediamine, ammonium thioglycolate, para-toluylenediamine, para-aminophenol, ortho-aminophenol, quinoline yellow SS, nickel sulfate, cobalt, thiomersal и procaine hydrochloride

За установяване към коя точно химическа съставка реагира даден човек е нужно провеждане на епикутано (пач) алергологично тестуване. С помощта на специални пластири, върху кожата на гърба се поставят малки контейнерчета, съдържащи различни серии от подозирани алергени. Използват се както стандартни серии, така и специфични козметични серии, самия продукт и отделните му съставки в различни концентрации. 

След като престоят 48 часа, реакцията се отчита, понякога се налага отчитане и на 72 часа

Установяването коя субстанция или субстанции предизвикват алергична реакция е от съществено значение, за да се избягват всички продукти, които включват в състава си даденото вещество.

По отношение на овладяването на алергичната реакция е възможно локално приложение на емолиентна терапия, кортикостероиди, както и приемът на антихистаминови препарати, които да облекчат състоянието. Те обаче трябва да се използват само след преглед от специалист. 

Не предприемайте самолечение!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай