Напук на прогнозите: Бум на сделките с имоти

Жилища се купуват както в големите градове, така и в по-малките, голям интерес има към къщите на село

Напук на прогнозите: Бум на сделките с имоти | StandartNews.com

* Търсенето е по-голямо от предлагането, продавачи чакат да се вдигнат цените с приемането на еврото

Напук на прогнозите за охлаждане на имотния пазар, сделките с жилища продължават да бележат върхове.  Но това не се случва равномерно в цялата страна. Ръстове има както в някои от големите градове, така и в по-малките.  На други места пък отбелязват спадове. Търсенето е по-голямо от предлагането, тъй като много от продавачите се въздържат от сделки на този етап в очакване на по-високи цени след приемането на еврото. 

Според експерти, причината за ръстовете в сделките е в натрупването на много позитивни фактори: стабилната икономическа обстановка, увеличението на заплатите, както и ниските лихви по жилищни кредити. Друг фактор е несигурността, която кара много хора да търсят убежище за спестяванията си, вместо да ги държат в банките при почти нулеви лихви. 

Общо за България през първото тримесечие на 2024 г. са реализирани 43 799 сделки с имоти - по-малко от  предходната година, когато са били 44 461, сочат данни на Агенцията по вписванията.

Покупко-продажбите в София са нараснали с 14,4% спрямо същия период на миналата година. За януари, февруари и март са реализирани 7298 сделки, докато година по-рано те са били 6381. 

В службата по вписванията във Варна са регистрирани 3170 сделки с къщи и апартаменти, при 2813 година по-рано /12,7% ръст/. 

В Бургас имаме увеличение с 9,2% - 1668 броя сделки за 2024 г., при 1528 за началото на 2023 г.  

В Пловдив 3365 имота имат нови собственици, при 3240 миналата година /3,9% ръст/.  

В Русе и Стара Загора обаче е отчетен спад на сделките, съответно с 4,8% и 3,4% на годишна база. 

В службите по вписванията в 5 града са регистрирани по над 1000 сделки за тримесечието януари-март. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас и Несебър. През предходното тримесечие броят на градовете с над 1000 сделки е по-голям, но традиционно четвъртото тримесечие от годината е най-силно за пазара на имоти.

Общият брой на реализираните продажби на имоти в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора за януари, февруари и март е 17 297, което е увеличение с 9,2 на сто спрямо същия период на миналата година.

В  13 града сделките са между 500 и 1000 за трите месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

В 20 по-малки градове ръстът на сделките е над 10%. Първенец в тази категория е Крумовград с увеличение от 40,9% на годишна база. Там имоти купуват най-често българи, които са изкарали пари от работа в чужбина и искат да ги инвестират в родния си край, пише "Труд". 

На следващите три места в класацията са Димитровград (364 сделки и 35,3% ръст), Трявна (+31,7%) и Дулово (+31,4%). . 

Сред другите райони с голям ръст на сделките с имоти са Елин Пелин (25,1% ръст и 279 продажби), Тутракан (24,5% увеличение и 188 сделки), Етрополе (+22,2%) и Омуртаг (21,1% ръст и 138 продажби). Ръст на сделките има и в Поморие (17% увеличение и 406 продажби), Севлиево (14,7% ръст), Костинброд (+14,1%), Кърджали (+13,9%), Велинград (11% ръст и 202 сделки). 

Тази статистика показва, че увеличение на сделките има както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължи и през 2024 г., е интересът към селските къщи. Търсят както готови, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини, които трябва да се реновират. Предимство имат къщите, до които има хубав път, както и тези, които са близо до по-голям град. Голям е интересът и към ваканционни имоти край морето.

  • Кредитите с 24% ръст

Данните сочат, че за първото тримесечие на 2024 г. ръстът на изтеглените кредити е 24% в броя и около 30% в обема спрямо миналата година. 

Вписаните законни и договорни ипотеки, които измерват динамиката при жилищното кредитиране, нарастват с 30% в София.  Значително увеличение се наблюдава и в Бургас (+29%), Пловдив (+22%) и Варна (+34%). Само в три общини от по-големите има спад в броя на вписаните ипотеки.

В  края на март БНБ за пореден път предупреди, че високата кредитна активност, особено по отношение на жилищните заеми, създава "предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система". 

"Много икономисти смятат, че има балон, но нищо не доказва това твърдение", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му София е най-евтината столица в ЕС. 

"Цената на квадратен метър в София е по-ниска от всички други столици в ЕС, дори страни извън ЕС, като Белград, са с по-високи цени", каза Тихомир Тошев, като уточни, че цената все пак е субективна и зависи от строителствотото на сградата, разположението й и т.н.

Цените на имотите в София са средно около 1597 евро на квадратен метър, показва статистиката.

Тошев обясни, че ако допреди 3 г. средната вноска за един кредит е била 800 лв., то сега надминава 1200 лв. "Едно младо семейство, ако преди задлъжняваше с около 200 000 лв., за да си купи тристаен апартамент в голям град, то сега задлъжнява с около 400 000-500 000 лв. Лихвите ще останат ниски, няма да се случи това, което се случи по света, но не трябва да забравяме, че тези кредити са по 30 г. и имат плаваща лихва - тоест след 2-3 г., ако има някаква финансова криза, лихвите може да се покачат. Съветвам хората, което теглят днес на 2,5%, да си сметнат какво може да стане, ако лихвата стане 5%", подчерта Тихомир Тошев.

  • Данните на НСИ

Спадът в броя на сделките с недвижими имоти, който се наблюдаваше през 2023 г., много леко охлади цените. През четвъртото тримесечие на 2023 г., въпреки тенденцията на успокояване,  жилищата все пак са с 10.1% по-скъпи, отколкото през същия период на 2022 г., сочат  данните на Националния статистически институт.  През четвъртото спрямо третото тримесечие на 2023 г. обаче ръстът в жилищните цени е едва 1.2%. През октомври-декември 2023 г. жилищните цени в София и Пловдив леко намаляват в сравнение с предишното тримесечие. В столицата спадът по-скоро е задържане (минус 0.1%). В града с втория най-голям жилищен пазар в страната е регистриран минус от 0.5%. Но всяко намаление на цените веднага води до ръст на сделките, което пък от своя страна е стимул за продавачите да вдигнат мизата. 

  • Какви са очакванията

Експертите не очакват резки скокове в цените, нито пък спадове. Значителна промяна може да има едва при евентуалното въвеждане на еврото. 

"Не смятам, че в рамките на година нещо ще се случи. По-скоро ключовият момент, който би променил нещо на пазара, е приемането на еврото. Това е нещо, което голяма част от хората очакват, за да изкарат имотите си за продажба, защото в момента наблюдаваме дефицит. Няма предлагане, защото вероятно хората, които имат какво да продадат и биха го продали, може би смятат, че пазарът не е добър за продаване, което не отговаря на истината", казва Антон Илиев, съосновател на агенция "КА5 имоти", пред bloombergtv.bg. 

"Има много обективни причини, които да влияят на умереното покачване на цените, което продължава въпреки спада на сделките през изминалата година. Имаме може би най-ниските лихви по жилищните кредити в Европа. В София около 50% от сделките се случват с някакво кредитиране, в Пловдив, Варна, Бургас са около 30-35%. Друг фактор, който също влияе на покачването на цените, е малкото предлагане. Голяма част от хората, които са на вторичния пазар, очакват покачване на цените след еврозоната и поради тази причина част от тях са изтеглили имотите си.  Намаляло предлагане не може да бъде компенсирано от ново строителство, което за миналата година за София е със спад от 12-13%", е мнението на Добромир Ганев, бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". Той очаква умерено покачване на цените в рамките на 5-10%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Аз Кочо
преди 2 седмици

Също така има бум на възбраните. За София за първото тримесечие на 2024 те са 1880 от около 7000 сделки това прави около 25 процента а в сравнение с първото тримесечие на 2023 възбраните растат с 28 процента. За сравнение през 2012 -2014 възбраните бяха средно 1800 до 2800 на тримесечие. Усърдно вървим в тази посока

Откажи