Коза Носта търси новия Кръстник

Петима "герои" от ъндърграунда и мистериозна дъщеря спрягани за новия "Капо ди тути капи"

Коза Носта търси новия Кръстник | StandartNews.com

Последният бос на Коза Ностра посочил името на наследника си преди да умре

Най-търсеният мафиотски бос в Италия -  Месина Денаро, който бе заловен през януари след като се укриваше в продължение на 30 години, почина в ноща срещу 24.09.2023. Прякорът му бе U Siccu (Кльощавия), но предпочиташе да го наричат Диаболик - на името на героя от италианските комикси, известен с това, че мигновено и без съжаление унищожава всеки, който се изпречи на пътя му. Той бе смятан за последния истински бос на Коза ностра, за връзката между сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета, за пазителя на тайните на преговорите между държавата и мафията през 90-те години. След смъртта на Бернардо Провенцано през 2016 и на Салваторе (Тото) Риина през 2017, Месина Денаро е смятан за неоспоримия "Капо ди тути капи" в италианската мафия. Диагностициран с рак на дебелеото черво, той претърпя операция, но въпреки усилията не успяха да го спасят.

Независимо дали босът й е покосен от смъртоносна болест, разстрелян или задържан от властите, "Коза Носта" бързо се преустойва и избира следващия Кръстник. Традицията в "Коза Ностра" винаги се следва, защото няма време за дълги сбогувания. След като "столът се освободи", няколко души се впускат в ожесточена битка за него.

"Целта на мафията винаги е била една и съща: да идентифицира новите лидери и управленски структури", казва след ареста на Месина прокурорът от Палермо Маурицио де Луча.

След като задържат Месина Денаро властите твърдят, че Диаболик не е очаквал да бъде арестуван след три десетилетия в неизвестност. Но в едно от скривалищата му в Кампобело ди Мадзара службите откриват записки, които наричат "завещанието на мафията". В тях Денаро е оставил указания за бъдещето на ъндърграунда в Италия. Акцентирал е върху идеята си за създаването на нова федерация между клановете и съживяване на регионална комисия в стила на старата "Купола". Най-изненадващото е, че той посочил наследника си. Името остава секретно засега. Предположенията са, че надпреварата ще бъде между стари и нови фигури.

  • 1. Дебелака

Първият предполагаем кандидат е Джовани Мотиси, известен с прякора Дебелака - U Pacchiuni. Той е на 64 години, роден в Палермо. Криминалното му досие не е никак бедно. Италианските служби разкриват, че като младеж Мотиси е бил един от най-доверените килъри на Тото Риина. Обвинен е за участие в мафиотска организация, както и в кървавите кланета с многобройни жертви през 2001 - 2002 г.  Досието му завършва с доживотна присъда. Но към днешна дата Джовани е един от най-дълго криещите се бегълци от правосъдието. Издирването му започва още през 1998 г.,  като за последно е видян през 1999 г. на рождения ден на дъщеря си. Присъствието му на празненството разкриват снимки, на които се вижда, че партито е било в зала, в която стените са покрити с бели чаршафи, за да не бъде разпознато мястото. Оттогава няма никакви следи.

  • 2. Бижутера

Вторият подозиран наследник на Месина е Сетимо Минео. Ако опитът в подземния свят е най-важното изискване, той би спечелил, тъй като е на 85 години. По професия Минео е бижутер, но има криминална кариера. Задържан е няколко пъти, последният от които през 2018 г. Бил е сътрудник на мафиотския клан "Корлеонези", след което сключва споразумение с клана "Индзерило" - съперник на "Корлеонези", което е знак за властите, че лавира между организациите. На 29 май 2018 г., след смъртта на Риина, на тайно събрание е избран за нов ръководител на Комисията на сицилианската мафия. Седем месеца по-късно е задъражан и получава обвинение като ръководител на "Коза Ностра". "Има предпоставки той да наследи Месина, защото истинските лидери на тази мафия винаги са били от Палермо", разказва защитеният свидетел Гаспаре Мутоло.  "Дори в чужбина групата следва традицията си. Шефовете, които застават начело, са родени в района на Палермо, само Месина беше изключение. Той е от Трапани, но успя да се докаже, за да получи властта."

  • 3. Наркобаронът

Третият възможен избор е Стефано Фидандзати. Той е брат на легендарния бос Гаетано, който почина през 2013 г. Кланът им Fidanzati dell'Arenella успява да изгради мрежа между Палермо и Милано. През 70-те години те заливат туристическите улици с тонове хероин и кокаин, докарани от Южна Америка.

  • 4. Васойо

Друга фигура, чието движение властите следят заради възможността да стане бъдещ бос, е Джузепе Аутери. Той е на 49 години и е известен с прякора си "Васойо". Той е възпитаник на мафиотския бос Калоджеро Ло Прести. В неизвестност е от една година. "Знаем, че е един от най-подходящите за тази позиция, защото вече е лежал дълги години в затвора", обяснява защитен свидетел пред службите. "Джузепе никога не е издавал другарите си и не би сключил сделка с властите, дори да му предложат милиарди. Комуникира еднакво добре както с младежите, така и със старата генерация. Учеше занаята лично от Прести. Служеше за пример на всеки новодошъл, че и най-обикновеното улично момче може да стигне до върховете на мафията." Карабинерите са сигурни, че Аутери е жив. Преди известно време чрез специални разузнавателни средства засичат разговори, които той води със знакови фигури в ъндърграунд средите.

  • 5. Капици-младши

Другият възможен наследник сред "по-младите" лица в "Коза Ностра" е 42-годишният Сандро Капици. Той е син на Бенедето Капици, който излежаваше доживотна присъда за смъртта на шофьор на камион. Получи и 30 години за отвличането и убийството на Джузепе ди Матео - детето на тогавашния разкаял се мафиот Сантино. Капици-старши почина в болница в Милано, където беше хоспитализиран през септември тази година, но остана в историята като Кръстника, който искаше да възстанови Комисията на "Коза Ностра". Целта му беше да създаде съюз сред престъпниците от провинция Палермо, но вместо това те се впуснаха в борба за надмощие помежду си. След кончината на Бенедето се заговори за нова глава в историята на сициалианската мафия. На преден план бе поставен Капици-младши, който години наред стои до баща си. Службите твърдят, че напоследък Сандро е ръководил клана "Санта Мария ди Джезу" и вземал еднолично решенията за наркосделките и наказателните акции срещу конкурентите.

И до днес нито едно от изброените имена за наследници на Матео Месина Денаро официално не е потвърдено. Не се изключва и версията, че на мястото на Диаболик вече да е застанало лице, което е напълно непознато за властите в страната. 

Мистерията с новия бос се заплита и от факта, че карабинерите отказват да посочат името, което Месина е записал в открития в дома му тефтер. Последната новина е, че дъщерята на Денаро е поискала да получи фамилията му. 27-годишната Лоренца Аланя носеше името на майка си Франческа, с която живее от раждането си. В кръщелното й е записано, че бащата е неизвестен. Решението й идва, след като босът беше задържан в частна клиника в Палермо. Аланя никога не е била част от престъпния свят. В писмо до нея Месина дори я моли да стои далече от "световете, които не познава", защото на него му коствали "много страдания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай