Кой ще дирижира Вагнер след Пригожин

Путин със сложна задача - да омаломощи частната армия, но и да я използва за своите цели

Кой ще дирижира Вагнер след Пригожин | StandartNews.com
  • Путин със сложна задача - да омаломощи частната армия, но и да я използва за своите цели
  • Спрягат десантчика Антон Елизаров за новия командир, наемниците пред избор

 

Какво ще стане с частната армия "Вагнер" след като от политическата сцена бе свалено шоуто на Готвача на Путин? Властите в Русия официално потвърдиха смъртта на Евгений Пригожин след ДНК анализ, с който доказаха, че бизнесменът е бил на борда на разбилия се самолет Embraer-135. Докато светът говореше за гибелта на близкия до Путин бизнесмен, руският лидер запази мълчание. Едва ден по-късно той сухо коментира гибелта на своя приближен. А западните експерти видяха в думите му намек за разочарованието от похода на армията му към Москва през юни. "Пригожин бе талантлив бизнесмен. Той бе човек със сложна съдба и направи сериозни грешки в живота, но също така се стремеше да постигне необходимите резултати - както за себе си, така и когато поисках това от него, за общата кауза, както през последните месеци", каза Путин.

Дали смъртта на Пригожин е инсценирана, дали причината за катастрофата е човешка грешка или тя е предизвикана от ракета или взрив на борда, поставен от своя или от чужда ръка  - едва ли някога ще разберем. Анализаторите обаче са категорични за едно - историята на ЧВК "Вагнер" в досегашния й вид вече е приключила.

  • Новият диригент

Големият въпрос сега е кой ще може да овладее наемниците и чии заповеди ще послушат те.

Вече се появи информация от западни медии и Telegram канали, свързани с ЧВК,  че новият ръководител на "Вагнер" е  Антон Елизаров - командир от ЧВК с псевдоним "Лотос". Твърди се, че в предсмъртната си директива Пригожин го е посочил за своя наследник.

Назначението на Лотос, определян като ключова фигура в структурата на компанията, може да говори за "стратегически промени", коментират анализатори. "Първо, новият лидер може да преразгледа тактиката и стратегията на компанията, което ще повлияе на естеството на нейните операции. Второ, промените в ръководството винаги влияят на морално-психологическия климат в екипа и в този случай това може да доведе до укрепване или, обратно, раздор в организацията.

Официална информация за назначаването на Елизар начело на "Вагнер" няма. Дори напротив - появи се опровержение.  "Информацията за назначаването на Антон Елизаров за шеф на ЧВК "Вагнер" в момента (26 август, 20.30 - бел.ред.) не отговаря на истината. Не бързайте - Лотос не е водил разговори с никого", каза високопоставен източник от Concorde - компанията за храни на Евгений Пригожин.

  • Кой е Антон Олегович Елизаров?

Той  е роден през 1981 г. в Ростовска област. През 1998 г. завършва гвардейското военно училище " Суворов " в Уляновск, а през 2003 г. - Рязанското висше военновъздушно десантно училище.  От 2003 г. служи като командир на парашутен взвод в 7-а гвардейска въздушнодесантна дивизия в Новоросийск , след това в 10-та бригада на специалните части на ГРУ (с. Молкино , Краснодарски край ). Командва взвод и рота, участва във военни действия "в горещи точки" в Северен Кавказ.  През 2014 г. е уволнен от армията, след като е обвинен в измама при покупката на служебен апартамент, за която е представил фалшиви документи. Получава 3 г. условна присъда и трябва да заплати глоба от 100 хиляди рубли. Елизаров съди Министерството на отбраната, но губи делото и е изгонен от апартамента си през 2016 г. През същата година подписва договор с "Вагнер". Участвал е във военната интервенция в Сирия, където е ранен от шрапнел в бедрото. През 2028-2019 година е инструктор в Централноафриканската република. През 2021 г. командва щурмови отряд в Либия. След това се бие в Украйна. През януари 2023 г. командва войските на ЧВК "Вагнер" при превземането на град Соледар. С декрет на Владимир Путин от 2022 година " за храброст и подвиг ", проявени в бойните дейности в Украйна, получава званието  Герой на Руската федерация и специално отличие - медал "Златна звезда".  Удостоен е и с наградите Герой на Луганската народна република и Герой на Донецката народна република. Заради участието си във войната в Украйна е включен в санкционния списък на всички страни от Европейската общност,  Швейцария, Украйна, Япония и Нова Зеландия.

  • Какво ще изберат наемниците от "Вагнер"

Наемниците от "Вагнер" ще бъдат изправени пред избор - да заминат за Африка, където ЧВК има анжажименти, да се присъединят към 5000-те бойци в Беларус, които се прехвърлиха там след метежа през юни, да подпишат договор с руското министерство на отбраната или да се демобилизират и да се приберат у дома.

Само два дни след катастрофата с Пригожин Путин подписа указ, с който поиска клетва за вярност от членовете на "Вагнер" и други частни военни организации. Клетвата гласи стриктно да се изпълняват заповедите на руското военно командване.

Командирите на "Вагнер" вече обвиниха двама свои високопоставени представители в държавна измяна в полза на ЧВК "Редут", която е свързана с Министерството на отбраната на Руската федерация. Така Кремъл явно е успял да постигне частичен успех в разформироването на "Вагнер", посочват от Американския институт за изследване на войната. "Очевидно е, че Кремъл и Министерството на отбраната на Русия използват командири, за да вербуват бойци на "Вагнер" с обещания за нови мисии в Африка, като в същото време поставят условия за ограничаване на контингента на Пригожин от продължаване на операциите в Африка и Близкия изток. Публичното им осъждане  от източниците на "Вагнер" като страхливци може да означава, че командирите се опитват да попречат на други командири и представители на "Вагнер" да напуснат ЧМК, " смятат американските анализатори.

В същото време президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди ангажимента си, че приема бойците. "Ще изпълним всичко договорено с Пригожин и другите командири. "Вагнер" ще продължи да съществува в Беларус, независимо против чия воля е това", каза Лукашенко.

Но за какво са му на президента тези командоси, няма ли те да му създадат проблеми и колко време ще може да ги издържа?

Според Александър Фридман, историк от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф, Лукашенко би искал да интегрира тези бойци в силовите структури на страната си. Но това не е в интересите на Кремъл, пише "Дойче веле". Освен това ще доведе до напрежение на границата с Полша, която вече усили своята охрана след появата на вагнеровците.

Анализаторът Александър Класковский определи "Вагнер" като куфар без дръжки за Лукашенко. Той е направил услуга на Путин и сега двамата лидери ще раздробят "Вагнер", за да отслабят силата й. Но на Лукашенко не са нужни проблемните гости, които ще притеснят съседите на Беларус. "Затворени граници със страните от ЕС и НАТО са неизгоден вариант за беларуския режим. Плюс това Лукашенко трябва да ги издържа, да ги храни, да им плаща. Мисля, че той ще се опита да се отърве от тях", казва Класковский. Според него част от наемниците вече са се върнали в Русия, тъй като в Беларус и парите, и адреналинът са малко.

Според военния анализатор от Минск Александър Алесин пък част от вагнеровци ще останат в Беларус и ще действат в интерес на Русия, която ще финансира тяхното участие във военни действия в Близкия Изток или Африка.   По думите на Алесин, има и хора, които са съгласни да изпълняват секретни военни операции на територията на "потенциалния противник"  - страните от НАТО, Украйна.

  • Какво ще се случи в Африка

Русия разпространи своето влияние в Африка с помощта на ЧВК "Вагнер".  Какво ще се случи обаче след като го няма Пригожин?

Според експерти, отношенията с Централно-африканската република /ЦАР/ и Мали няма да се променят, защото "Вагнер" вече е добре известна там от няколко години, пише DW. "На Путин е нужно централноафриканското злато, малийското злато, за да финансира войната. Затова е очевидно, че нищо няма да се промени",  казва бившият депутат от парламента на ЦАР Жан-Пьер Мара.

В страната, където след десетилетие на гражданска война мирното споразумение бе подписано през февруари 2019 г. при президента Туадера, влиянието на "Вагнер" е огромно.  То се увеличава от 2018 г., когато руските наемници обезпечават личната охрана на президента Туадера. А сред неговите съветници има човек, който е в тесни връзки с Пригожин.  Влиянието се разпростира върху различни сфери, контролирани от правителството, например нефта и златодобивния отрасъл, както и в Мали. Компании от Канада и ЮАР са загубили своите лицензи, концесията е дадена на мадагаскарска фирма, която е близка до Русия.  Планира се да започне сглобяването на автомобили УАЗ "Патриот" в ЦАР, като бе подчертано,  че тази кола е чудесна за движение по разбитите пътища на страната.

В специално интервю за "Известия", посланикът на ЦАР в Москва обяснява, че в столицата Банги вече има православен храм , внуците му са приели православието, което просветлявало хората повече от католицизма. Освен това жителите на ЦАР вече не харесвали продукцията на местната френска бирена фабрика и предпочитали руската водка, която се дестилирала в страната под името Wa Na Wa.

Местните власти практически няма как да се измъкнат от влиянието на "Вагнер", е мнението на бившия министър Адриен Пуссу, автор на книгата "Африка не се нуждае от Путин".  "Президентът Туадера е заложник на ЧВК "Вагнер. И ситуацията няма да се промени докато не се намеси друга велика сила", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай