Идеал Петров артистът нарицателно

Последната си роля героят ни е изиграл в "Монахът и неговите синове" от Милко Милков

Идеал Петров артистът нарицателно | StandartNews.com

 

- Как си? 
- Идеал Петров! 

Хората, които по времето на соца у нас са  се поздравявали с тези знаменити реплики, са демонстрирали  върхова форма в личен и в професионален план.  И не само: архивите говорят, че в средата на 20-ти век дребни занаятчии са кръщавали по този начин работилниците си. Сред тях е имало такива за изработка и ремонт на ключове, за производство на боза и  хляб и др.

На 18 май, 1899 годна във Варна се ражда бъдещият значим и влиятелен в България актьор Идеал Петров. Впоследствие той изиграва над 400 роли в Бургаския, Пловдивския, Русенския, Хасковския театър и др. Три пъти е гастролирал  в Народен театър "Иван Вазов", но е отказал назначение в първата трупа на България. 

Как е протекъл животът му, научаваме от неговия внук д-р Росен Идеалов, известен по света кларинетист. Днес той пази първия си музикален инструмент - семейна реликва, подарена му от неговия дядо Идеал. 

Всъщност, фамилното име на големия артист е Христов, а негов псевдоним става Петров.

Идеал Петров.

Детството му е било доста тежко. Биологичният му баща емигрирал в САЩ, а майка му встъпила отново в брак. Артистът трудно приел пастрока  си, както и своя доведен брат.

През 1920 г. Идеал Петров бяга в тогавашния СССР. По-късно разказал на внука си, че дни преди това бил заплашван в казармата от ротния си командир. Веднъж той увил някакъв предмет в кърпа, опрял го в хълбока му и казал, че ще го застреля. Новобранецът все още не бил  положил клетва, което пък го спасило от военен съд и доживотна присъда.  

Идеал успял да избяга от поделението и заедно с негов приятел се качили нелегално на турски кораб. За щастие, екипажът впоследствие ги приел и в продължение на 6 месеца те работили на плавателния съд. Акостирали в Одеса и останали там за известно време. 

Идеал Петров обаче се върнал във Варна и стартирал кариерата си в самодейния театър "Пробуда". На откриването му той играл редом с именития Стоян Бъчваров, името на когото носи днес Варненският драматичен театър.

Първоначално Идеал бил статист. В същото време заедно със съученика си днешният диригент Асен Найденов реализирали в самодейни постановки, за да изкарат прехраната си.

Учител в актьорлъка за Идеал Петров е бил именно незаменимият Стоян Бъчваров -  роднина на кулинаря Ути Бъчваров.

Идеал е играл в постановки заедно с друга театрална легенда -  Кръстю Сарафов.

И съпругата на Идеал - Роска - е била актриса. Запознали се в театъра в Хасково. Двамата споделяли неволи и радости в продължение на 57 години. Тя била от известен софийски род, а брат й -  директор на театър "Сълза и смях".

Роска и Идеал често играели на сцената ролите на съпрузи. Сами купували реквизита си.

Росен Идеалов споделя следната история със своите баба и дядо.

"За да не плащат на хотел, гастролиращите артисти често преспивали у някой от жителите на селото или града, като в замяна на това домакинът им получавал достъп до театралната зала. Веднъж, когато Идеал и Роска били приютени,  забелязали, че къщата е без прозорци. Но за да получи безплатен билет хазяинът им,  те стиснали зъби и преодоляли студа. Завили се с по няколко черги. Всички сваляха на дядо ми шапка заради характера му", споделя днес Росен. И продължава: "Знаем, че идеален човек на планетата няма, само Бог е такъв! Но дядо беше честен и перфекционист в своята работа", спомня си Росен. 

Идеал Петров умеел да контактува с всякакви хора - режисьори, обикновени трудови хора, магазинери и др. Бил е също безкомпромисно самокритичен.

Веднъж Идеал се самозастрелял в крака с пистолет, зареден с халосни патрони. Лекарят отсякъл: ампутация. 

"По-добре да се самоубия!", отсякъл обаче той. В края на краищата претърпял две операции и продължил да играе на сцената без какъвто и да било недъг по тялото и крайниците си.

"Имаше слабост към Гогол", споделя внукът му пред "Стандарт" и уточнява, че за участието си в негова пиеса талантливият му дядо бел удостоен с Димитровска награда, както и високия приз Народен артист. По време на социализма носителите на тези отличия в цяла България са били по-малко от броя на пръстите по двете ръце на човека.

 Гениалният артист е снимал само една роля в киното, но се отказал, тъй като не обичал дублите. 

В активните творчески години на Идеал Петров висши училища по изкуствата не е имало. Тогава актьорлъкат се считал за занаят. А практикуващите го били категоризирани. Като всеки се учел от този, който е по-горе в йерархията.

" Самообразоване", според внука на актьора.

Идеал Петров се е учил от руската театрална школа. Негов гуру бил Константин Станиславски, чиято школа "Вяра и наивност в предложените обстоятелства" се изучава до днес в целия свят.

Последната си роля героят е изиграл в "Монахът и неговите синове" от Милко Милков, в която сюжетът разказва как Цар Борис Трети предава властта на сина си Симеон. 

Един живот, наречен сцена!
 

 

  • Вдъхновявал се е от Константин Станиславски - основоположник на школа, която до днес се практикува във висшите театрални училища и сцените на Мелпомена
     
  • Последната си роля героят ни е изиграл в "Монахът и неговите синове" от Милко Милков, в която сюжетът разказва как Цар Борис Трети предава властта на сина си Симеон

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай