Холивудски трикове и 3000 костюма във филма за Гунди

Опитът на соцсистемата да смачка великия футболист е от основните теми в драмата

Холивудски трикове и 3000 костюма във филма за Гунди | StandartNews.com
  • Опитът на соцсистемата да смачка великия футболист е от основните теми в драмата
  • “Стандарт” пръв преди няколко години съобщи, че Павел Иванов влиза в ролята на футболната легенда
  •  

    Трейлърът на “Гунди - легенда за любовта” беше пуснат в официалната страница на лентата във Фейсбук. В края на видеото става ясна и датата, на която ще се състои премиерата - 18 октомври 2024 г. Както е известно, филмът беше заснет през 2023-а, а продуценти са феновете на Левски Иван Христов и Андрей Арнаудов. Преди няколко години “Стандарт” пръв информира, че Павел Иванов от Народния театър е в ролята на футболната легенда Георги Аспарухов. Тогава все още никой не познаваше ученика на Стефан Данаилов и въобще малко хора знаеха, че се подготвя подобен мащабен проект. Павел се сдоби с масова популярност през 2016-а, благодарение на сериала по Нова телевизия "Полицаите от края на града", а после bTV го изкуши със ситкома "Татковци". След проби и смени, като Величка Маркова - съпругата на Гунди, ще гледаме Александра Свиленова. Това е първата голяма роля в киното за възпитаничката на Ивайло Христов, която играе в "Опасни връзки" в Младежкия и "Недовършена пиеса за механичен нож" в Ялта арт рум. Режисьор е Димитър Димитров, добре познат на зрителите с популярните сериали "Отдел издирване", "Дяволското гърло", "Откраднат живот", "Връзки", "Дървото на живота", "Съни бийч", "Мен не ме мислете". Автор на сценария от 144 страници е Емил Бонев, който успоредно с 60-те си роли и национални награди, пише пиесите "Морска сол", "Пакетче семки", "Покер", "Кантон 117", "$910", създава сюжетите за "Прогноза" на Зорница София и "Засукан свят" на Мариус Куркински, подписва фабулите на тв поредиците "Морска сол", "Недадените" и "Скъпи наследници", поставя десетки спектакли, между които "Гнездо на ангели" в Пловдив, "Мъжка задушница" в Русе, "Бонбон" в Народния, "Сюрприз" в Младежкия, "Чинечита" и "Убийство без убийство" в Театър 199. Оператор е Борис Славков, в чието си ви са някои от най-зрелищните родни кино хитове.  

    Историята проследява живота на великия спортист, който става "Футболист на столетието"  - от срещата му с Величка Маркова-Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загива в автомобилна катастрофа заедно с приятеля и колегата Никола Котков. В основата на драмата са усилията на Гунди да открие човешката хармония между възходящата си кариера и личния живот, борейки се със статуквото и сложните екзистенциални избори. Той започва като бедно момче в крайния столичен квартал "Редута", за да премине през невъзможната любов с момиче от заможно семейство от хайлайфа в центъра, и да стигне до върха на кумир, която би могъл да печели милиони по света, но като истински патриот остава в родината. Гунди се опитва да превъзмогне перипетиите с енергия, труд, честност и достойнство, но въпреки всичко системата се обръща срещу него и се опитва да го смачка чрез сенчести интриги.

    Кои са другите актьори? Димитър Маринов е Аспарух - бащата на Гунди, Параскева Джукелова е майка му Мария, Биляна Петринска е тъща му, Емил Марков е тъст му. Николай Урумов е първият му треньор в Левски - Коце Георгиев, а Владимир Карамфилов-Влади Въргала е треньорът на Ботев-Пловдив Георги Генов. Бившите футболисти на Левски Станислав Ангелов-Пелето и Валери Домовчийски влизат в ролята на рефери. Пенко Господинов е агент на Държавна сигурност, а Владимир Люцканов е Генерала, който дърпа конците от задкулисния си кабинет. Пред камерите са и Юлиан Вергов, Стоян Радев, Александра Костова. За пресъздаването на епохата актьорите и масовката са сменили 3000 костюма, създадени специално за драмата. Разбира се, екипите на футболните отбори също са адекватни на времето си. Декорите и локациите са подготвяни с месеци преди старта на снимките. 200 сцени и 1000 гледни точки за заснети със специални анаморфни обективи, които, за разлика от съвременната техника на кристалния образ, пресъздават визията в стила на маслени картини. Този род обективи редовно се използват в Холивуд, виждали сме ефекта им в “Бохемска рапсодия”. 

    Зрителите ще видят България от 60-те и 70-те, както и два знакови момента от кариерата на Гунди. Първият е паметният мач срещу Белгия във Флоренция, в който с два негови гола националният отбор се класира на Световното първенство в Англия. Вторият е граничещото с фантазия предложение на "Милан", пресъздадено по спомени на единствения пряк свидетел на срещата с италианския клуб - Величка Маркова-Лита,  която е и консултант.

     

     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай