Готови ли сте за отворена връзка? Какво е situationship

Тя не за всеки и не е извинение за секс с други партньори

Готови ли сте за отворена връзка? Какво е situationship | StandartNews.com

Обетът "Докато смъртта ни раздели", който са изричали нашите прабаби и прадядовци, когато са свързвали живота си, отдавна е останал само във филмите. В днешните модерни времена, когато и бракът се е превърнал в отживелица за мнозина, все повече се говори за т. нар. "отворена връзка". Наричат я "полигамия", "полиамория", "situationship". Накратко - това означава романтична връзка, на която липсва ясна ангажираност. Партньорите изпитват емоционална интимност един към друг, правят секс, прекарват време заедно, пълнят хладилника, имат общ бюджет. Те обаче не ограничават връзките си с други хора.

В такава връзка всеки партньор е свободен да прави каквото си иска, без да се налага да дава обяснение. Отворената връзка обаче не означава "празна" връзка. Изненадващо е, че има двойки, които, въпреки че са избрали този тип взаимоотношения, са свързани със силна и истинска любов, твърдят психолози.

Но всеки ли може да бъде "модерен"? Темата често е повод за оживени дискусии.

Защитниците твърдят, че любовта може да е истинска само когато човек е свободен и цитират популярната мисъл на неизвестен автор: "Ако обичаш нещо силно, пусни го на свобода. Ако се върне при теб, ще бъде завинаги твое, ако ли не, никога не е било." 

Други предлагат да "отворят" връзките си, за да задоволят някои от своите нужди - например ако в основната връзка няма достатъчно секс или желание за такъв. Някои пък се нуждаят от любов и я търсят извън връзките си.

Привържениците на отворената връзка не смятат моногамията за единствения начин за поддържане на стабилни и здрави отношения. Според тях моногамията не е нищо повече от културен феномен, насаден особено в западното общество, който влияе върху начина, по който разбираме  личните взаимоотношения. Смята се, че любовта трябва да върви към един човек, но трябва ли да се чувстваме длъжни да следваме този социален модел?

Противниците пък са на мнение, че отворените връзки имат кратък живот и че в такива отношения изобщо не може да се говори за истински чувства. Специалистите предупреждават, че подобни връзки в някои случаи дори може да са опасни. И вместо радост, те ще донесат много мъка и разочарования.

  • Кога "да" и кога "не"

Ако искате да опитате отворена връзка, първо трябва да си отговорите на въпроса готови ли сте за нея, съветват психолозите.

Някои си казват: "Няма да знам дали е за мен, докато не опитам".

Но ако по този начин искате да спасявате умираща връзка, раздялата е твърде вероятна. Не е удачно и за предотвратяване напускането на един от партньорите. Защото отворената връзка няма как да поправи дефектите и проблемите на двойката, а само може да ги задълбочи. Освен това решението за отворена връзка трябва да бъде продиктувано от желанието и на двамата партньори, а не под натиска само на единия.

  • Готови ли сте да понесете ревността?

Повечето хора искат да правят секс извън връзката, но не могат да си представят партньора си с някой друг. Ако сте един от тях, тогава отворената връзка определено не е за вас. За да проработи отворената връзка, трябва честно да се освободите от притесненията, проблемите и други фактори, които могат да разрушат ядрото на двойката.

Отворената връзка може да бъде успешна за някои двойки, но не за всички. В много случаи само единият партньор иска да има романтични преживявания извън връзката и се опитва да убеди партньора си, че това е най-добрият път напред. Но не става така. Отворените връзки са за двойки, които разбират, че това е най-подходящо и за двамата. Те не просто търсят извинение да правят секс с някой друг, нито принуждават партньора си да го приеме.

  • Как да говорите за това?

Най-добрият начин е да споменете за прочетена  статия по въпроса и че искате да я обсъдите. Попитайте партньора си какво мисли и дали иска да пробвате. Помислете заедно как ще се справите с ревността. Много важно е също да обсъдите къде ще намерите добри партньори.

  • Различните форми

Има рзлични форми на отворени отношения. Някои от тях са:

1. Случайни сексуални забавления с други хора

2. Размяна на партньори (тройка, суинг)

3. Емоционална връзка с повече партньори (полиамория)

В повечето форми на отворената връзка основната двойка остава приоритет. Това не се променя, независимо дали става въпрос за намесата на трети човек, с когото двамата или само един от партньорите има отношения. Съществуват и отворени връзки, в които партньорите поддържат отношения с други двама души, но поотделно.

Структурата на "допълнителните" сексуални контакти варира. Основните партньори трябва заедно да определят правилата. Например двойка във връзка от разстояние може да разреши секса с друг човек само когато единият е в друг град/страна за дълго време. Някои двойки пък предпочитат единствено забавленията за една нощ, докато други ограничават вида сексуален контакт, например без целувки и проникване.

  • Правилата на играта

Ако сте достатъчно смели да опитате отворена връзка, в която моногамията е отживелица, а изневярата е заместена от етична форма на полигамия, добре е да спазвате няколко правила. Суингърите, които практикуват смяна на партньора, обикновено се придържат към граници, които никога не пристъпват. Освен секс извън връзката, те са моногамни. Ето някои от тях:

1. Никога не водете "третия" вкъщи, дори да имате пълно разбирателство по въпроса с основния си партньор. Домът остава свещеното място на основната двойка, той не може да бъде място за случаен секс. Още по-малко спалнята.

2. Никога не оставайте през уикенда при него. Свободното време е за най-близките хора, не бива да се пилее за случайни, с които сте за кратко.

3. Правете любов, но не се влюбвайте. Защото романтичната обвързаност е свързана с бурни чувства, които могат да нараняват и да докарват неприятности.

  • Говорете честно

Най-важното изискване за успешна отворена връзка е честната комуникация - както с партньора, така и със себе си. Обратно - прикриването на чувства и тайни срещи с други е изключително токсично за отношенията. Сексът в тайна, макар и в отворена връзка, може да доведе до чувство на ревност, отхвърляне, пренебрегване и несигурност. В крайна сметка се изисква наистина голямо доверие между партньорите и открита комуникация, за да бъде отворената връзка успешна.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи