Европейските перли на ЮНЕСКО. Къде да отидем на Великден?

Предлагаме ви поглед към малко по-неизвестни и дори пренебрегвани дестинации

Европейските перли на ЮНЕСКО. Къде да отидем на Великден? | StandartNews.com

Лятото е на прага ни и въпреки лекото захлаждане, което усетихме през последната седмица, синоптиците обещават устойчиво затопляне. А то ни дава възможност да организираме или поне да помечтаем за интересни дестинации, които бихме могли да посетим през годината. Предлагаме ви поглед към малко по-неизвестни и дори пренебрегвани дестинации, обекти на ЮНЕСКО. 
И така. Ако сте запален пътешественик, то без съмнение ще имате желание да посетите със сигурност Тадж Махал, Големия бариерен риф и Великата китайска стена. Когато обаче планирате приключение из Европа, то със сигурност ще установите, че претъпканият Акропол в Атина или пренаселената Ватикана в Рим имат алтернативни туристически дестинации. Можете да разгледате тези от тях, които са по-рядко посещавани, но носят красота и магнетизъм.

Италианските Доломити

Разположени в сърцето на северните италиански Алпи Доломитите са поразително впечатляваща планинска верига, състояща се от 18 върха, които се издигат на 3000 метра надморска височина. Историята разказва, че преди стотици милиони години те са били изцяло под вода, но днес веригата е сред най-живописните в цяла Европа, а и по света. Тя е разделена на девет различни зони, всяка от които предлага уникален пейзаж, вариращ от впечатляващи скали до ледници. Ските и зимните спортове са особено популярни, а през лятото еко пътеките за бягане и активни спортове, както и, разбира се, за разходка и отдих. За тези, които не желаят да са в планината, има и възможности за спа туризъм, където можете да се отпуснете и просто да се любувате на красотата. 

Люксембург


Ако помолите някой на улицата да ви каже пет европейски държави, то е малко вероятно да каже Люксембург. Малката страна, разположена между Германия, Франция и Белгия обаче, има какво да предложи на туристите. Старият град на Люксембург е обект на световното културно наследство от 1994 г. Някои от частите му са от X век, а и са пълни със скрити съкровища - прекрасни гледки, ресторантчета с вкусотии и приятни изживявания. Там може да се разходите из романтичния квартал Grund или да посетите великолепния дворец Grand Ducal.
 
Виенско кафене

Виена е в списъка на ЮНЕСКО от 2001 г. и сама по себе си е една от популярните дестинации за туризъм. Сравнително малко от гостите на града обаче знаят, че австрийската столица може да се похвали с редица обекти в нематериалното културно наследство, включително културата на кафенетата. Виенските кафенета, които са неразделна част от името виенчанин, са послужили като легендарни места за срещи в историята на живота на не един артист, интелектуалец и дори революционер - на хора като Бетовен и Фройд. 

Допринасяйки за богатия културен гоблен на града, едно типично виенско кафене разполага с уютни сепарета, елегантни столове, полирани мраморни маси, и разбира се - стотиците възможности за пиенето на чаша ароматно кафе. Принос към богатата културна картина на града, типичното виенско кафене се отличава с уютни кабини, елегантни столове Thonet , маси от полиран мрамор и, разбира се, с множество предложения за кафе. Какво прави едно кафене нещо повече от място, където можете да си вземете чаша Melange или Einspanner? Липсата на натиск да поръчате още храна и напитки или да продължите веднага, както и по-бавното темпо позволяват на клиентите да се задържат с часове на едно кафе в историческа и елегантна обстановка. Всички тези места осигуряват вестници за гостите, което допринася за неангажиращата атмосфера, както и за засилване на чувството за общност. През 2024 г. Виена насърчава посетителите да излязат извън историческия и заслужено популярен център на града и да посетят други квартали, известни като Gratzel. Градът е дом на около 130 традиционни кафенета, но ако това не е вашето нещо, на разположение са хиляди други кафенета - от елегантни заведения до модни, спокойни пространства.

Приключение до Ваденско море

Ваденско море е интертидална зона в югоизточната част на Северно море. Намира се между брега на североизточна континентална Европа и ниските Фризийски острови, образувайки плитък водоем с плитчини и влажни зони. Има голямо биоразнообразие и е важна област както за размножаването, така и за миграцията на птиците. През 2009 г. германските и нидерландските части от Ваденско море са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а датските части са включени през 2014 г.
Въпреки че успява да остане извън кръгозора на много туристи, крайбрежната влажна зона, разположена в югоизточната част на Северно море, е дом на множество приливни канали, пясъчни плитчини, ливади, солени блата, плажове и дюни. В сърцето на този обект на световното наследство на ЮНЕСКО се намира остров Зилт. Често наричан "Хамптън на Германия", той е местообитание на някои от най-удивителните представители на флората и фауната в Европа. Островът отдавна се слави с лечебния си климат и възстановителния морски въздух, за който е доказано, че облекчава значително страдащите от алергии и респираторни заболявания. Освен това предлага 40 км плаж с фин пясък и три подвижни пясъчни дюни - единствените останали в цяла Германия. Зилт е включен в списъка на Lonely Planet с най-добрите плажове, които можете да посетите през 2024 г. Наскоро уникалният остров участва в телевизионното предаване The Reluctant Traveller с Юджийн Леви.

Виното на Lavaux в Лозана 

Лозана е средновековен швейцарски град, спечелил репутацията си на една от само 12-те големи столици на виното в света. През 2007 г. ЮНЕСКО присъди честта на лозовите тераси Lavaux, които датират от XI век, когато бенедиктинските монаси контролират региона. Терасовидните лозя, простиращи се на около 800 хектара, предлагат спиращи дъха гледки към Алпите и Женевското езеро и осигуряват перфектни условия за отглеждане на грозде. Въпреки, че се произвеждат едни от най-добрите вина на земята - спомнете си за St-Saphorin, Dezaley и Epesses - Швейцария изнася само около 1 % от тях извън страната. Това означава, че посещението в Лозана предлага рядка възможност да опитате швейцарския еликсир. Ако виното не ви допада, то може да посетите Олимпийския музей в Лозана? Градът е известен като световната олимпийска столица и е седалище на Международния олимпийски комитет вече повече от 100 години.

Подземните пещери Шкоцян в Словения

Въпреки че Шкоцянските пещери в Западна Словения са в списъка на ЮНЕСКО от 1986 г., те определено не са във фокуса на свръхтуризма. Най-големият подземен каньон в цяла Европа има внушителната дълбочина от над 200 метра и се състои от повече от шест километра подземни проходи. Разположен в района на Крас, обектът е един от най-известните в света за изучаване на карстовите явления. Ако сте любители на разходките на открито, това е идеално пътуване, за което много хора просто не са чували.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай