Дъжд от звезди на Аполония

Носители на наградите "Нобел" и "Букър" на любимия фестивал в Созопол

Дъжд от звезди на Аполония | StandartNews.com
  • Носители на наградите "Нобел" и "Букър" на любимия фестивал в Созопол

 

Нобелов лауреат, най-известният български писател, прославил ни с Мремеубежище" световни музикални звезди и легендарни групи са само част от грандиозните празници на на изкустваха "Аполония", които продължават до 5 септември.

Фестивалът обедниява традиционното с иновативното. Освен отвърдени класически имена, на него през годините могат да се видят творбите и на много млади творци.

На фестивала тази година е по-специална, защото огранизаторите ще зарадват аудиторията с много изненади. За първи път в Созопол пристига носителка на най-престижната международна награда в сферата- Нобеловият лаурет за литература 2015 г. Светлана Алексиевич.

Срещата ще се състои на 2 септемрви

в 19 ч. в Художествената галерия.

Алексиевич е родена през 1948 г. в Западна Украйна, тя е дъщеря на украинка и белорусин. Завършва журналистика в Държавния университет в Минск, работи за "Селская газета" и литературното списание "Неман". Своя метод да разказва художествено отделни съдби, превръщайки ги в хроника на Съветския съюз, използва за пръв път в книгата "Войната не е с лице на жена" (1983 г.), документирала преживяванията на войници, партизани и цивилни по време и след Втората световна война.

В "Цинковите момчета" (1989 г.) думата получават ветерани от Афганистан и майки на загинали войници. Заради тази книга завеждат срещу нея редица съдебни процеси.

"Чернобил. Хроника на бъдещето" (1997 г.) е потресаващ документ за трагедията на засегнатите от ядрената катастрофа от 1986 г. А последната ъ книга "Време секънд хенд: краят на червения човек" (2013 г.) е разказ за колапса на Съветския съюз. Нобелов лауреат за литература.

Освен нея на събитието ще присъства носителят на международната литературна награда "Букър", Георги Господинов, който ще вземе участие с майсторки клас по творческо писане.

Това е второ участие на Господинов

първото беше през 2020г. Тогава беше премиерата на новия му роман "Времеубежище". Участниците ще имат възможност да обменят опит с Господинов в 3- дневен  интензивен клас от 1 до 3 септември в Художествената галерия в Стария град на Созопол. Накрая творците ще получат диплома за завършен майсторки клас по творческо писане. Също така почитетелите ще имат възможност да се срещнат и поговорят с Господинов. Срещата е отворена за всички, като ще се проведе на открито в двора на Художествената галерия.

За първи път на сцената ще има концерт на музикалния театър "Стефан Македонски". Част от другите изпълнители са супергрупата Фондацията, легендарните рок групи Сигнал и Б.Т.Р.,

поп изпълнителите Мария Илиева

Михаела Маринова, Джаз триото на Васил Спасов и много други.

Почетно място в програмата заемат и другия майсторски клас, който е по цигулка и той ще се води от световно известният цигулар и музикален педагог Минчо Минчев.

Почитателите на българското киното  ще могат да гледат "Моралът е доброто", Ваклуш", Шекспир като улично куче" и "Анна".

В програмата ще има постановки на Народен театър "Иван Вазов", Театрална работилница "Сфумато", Сатиричен театър "Алеко Константинов" и други.

В Стария град ще се проведат и пленяващи изложби.

Изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарета Димитрова заяви, че очаква голям интерес към тазгодишното издание.

Созопол е градът, който събира най-много хора през този сезон, заяви Димитрова като прикани всички да заповядат да се насладят на

най-мащабния дългогодишен фестивал в Бългрия,

който обединява всички поколения на изкуството.

Фестивалът е толкова пъстър, колкото и историята му. За първи път през 1984 г. в Созопол се провеждат първите Празници на изкуството "Аполония".

До 1990 г. в Созопол, през септември, се провеждат Празниците на изкуствата Аполония, а през януари - Зимна академия на изкуствата. През 1991 г. се създава Фондация Аполония която и досега организира Празниците на изкуствата.

Замисълът на фестивала в съвремената ни култура е да покаже постиженията на българските творци, да запази традицията, в същото време да даде платформа за  всички нови идеи, да подкрепи експерименталните и

нестандартни решения в областта на всички изкуства

Другата основна цел на фестивала е да обогати културата на хората. За тази цел фестивалът включва разнообразние от изкуства- театър, музика, поезия и проза, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детски програми и спектакли.

Една от най-големите атракции е театърът на маса, която е рядка, но грабваща вниманието театрална форма. Могат да се видят едни от най-добрите концерти, спектакли, филми-игрални и документални, художествени изложби. Основно място в художествената програма заема музиката, която включва всички жанрове-класическа музика, фолкор, джаз и поп. Литературните вечери на фестивала са едни от най-очакваните, там се събират творци от различни поколения. В художествената галерия в Стария град може да откриете разнообразие от изложби, сред които  фотография, живопис, графика.

Старото име на Созопол е Аполония, посветено на бога - покровител на изкуствата, лечител и носител на благодат. Във вековете той дава вдъхновение на художници, музиканти, писатели и поети, артисти и архитекти със своята атмосфера.

Созопол е

най-стария град на българското Черноморие

Той обединява древността и съвремието, като това проличава и в архитектурата на града който е разделен на  стария и новия град.

Известен със своето културно-историческо минало, паметници, събития, запазена архитектура и красиви плажове, днес той е един от туристическите центрове на България. Той все още продължава да привлича многобройни посетители, както от страната така и от всички крайща на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай