Сибир ни кани на балнеоваканции

270 участници в най-голямата туристическа борса у нас

Сибир ни кани на балнеоваканции | StandartNews.com

София. Чудотворни мехлеми на основата на полускъпоценния камък малахит, СПА почивки и здравен туризъм са акцентите при представяне на руския Алтайски регион в Сибир. Областта за първи път показа възможностите си за туризъм у нас по време на най-голямата родна туристическа борса "Ваканция и СПА", която се провежда от 13 до 15 февруари в Интер Експо Център София. Щандът бе посетен от вицепремиера Даниела Бобева и зам.-министъра на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев веднага след откриване на форума.

Домакин за Сибир пък бе обичаният в Русия певец и посланик на родната култура там Бисер Киров. Изложителите ще покажат и възможностите на България да предлага разнообразни туристически продукти, посочи при откриването на изложението Даниела Бобева. За първи път на борсата се представя официално и Китай. На щанда на Поднебесната империя показаха маршрути за култура и градски туризъм. Оферти към българските пътешественици отправят още ЮАР, съседите ни от Сърбия, Македония, Турция и Гърция, както и Испания, Италия, Индонезия и Тунис. Голяма част от родните общини също са избрали различни атракции и представят богати културни програми, с които да предизвикат интереса на гостите.

Над 270 са участниците в тазгодишното издание на форума, като традиционно в съботния ден част от туроператорите предлагат и отстъпки за крайни потребители.

Искат нов граничен пункт с Македония

Нов граничен пункт между България и Македония да бъде открит между Струмяни и Берово. За това настояват от македонската асоциация за алтернативен туризъм "Балкания" и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. 5 пъти повече гости може да посреща страната ни, ако бъде отворен нов пункт, който да скъси пътя между двете държави. В момента, за да стигнат македонските туристи до Банско, те изминават 170 км. А разстоянието може да бъде намалено до 80 км, обяви Владо Србиновски от "Балкания". Инициативата е подкрепена и от националната агенция за подкрепяне и промотиране на туризма на Македония. За да бъде отворен пунктът между двете страни, е нужно от българска страна да бъде асфалтирана отсечка с дължина 7-8 км. Проект обаче няма заложен в бюджета за тази година, твърдят от туристическия бранш.

Според статистиката всеки четвърти македонец е почивал в България през 2013 г. Близо 500 000 представители на съседите са ни избрали за лятна или зимна ваканция. Това обяви директорът на Агенцията за промоции и подкрепа на туризма на Република Македония Кристиян Джамбазовски. В същото време от 2010 г. до сега българските гости са нараснали с 15% в Македония. Страната ни заема 5-о място в туристическия пазар на Македония след Турция, Сърбия, Гърция и Холандия. Джамбазовски припомни, че Македония отделя средства в специален фонд и подпомага всяка фирма, която изнася македонски стоки или извършва услуги в полза на Македония, каквато е и привличането на повече туристи. Така туроператорите получават директна субсидия от македонската държава за всеки докаран в страната турист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай