Китайци доят крави в родопски "Сървайвър"

7 смелчаци и 50 души екип снимат риалити шоу в Момчиловци

Китайци доят крави в родопски "Сървайвър" | StandartNews.com

Селото се прочу в Азия благодарение на кисело мляко

Смолян. За 10 дни смолянското село Момчиловци се преобрази и излезе от ежедневния спокоен ритъм на лятното си битие, за да бъде домакин на грандиозно китайско риалити. 7-те млади азиатци, които местните нарекоха "нашите звезди", са избрани на специален кастинг и пристигнаха с близо 50 души екип, който снима поредица от филми за родопския сървайвър. В тях ще се покаже животът и традициите на селото и тайната на родопското дълголетие. Акцент в цялата продукция е киселото мляко с марка "Момчиловци", което превзе азиатския пазар и носи милиони на компанията за хранителни продукти "Брайт", която го произвежда и реализира рекламното риалити.

Седемте китайци са на средна възраст 28 г., с различни професии - студент, журналист, кулинар, градинар и търсач на силни усещания. "Те са избрани сред 5000 кандидати, желаещи да посетят родопското село", разказа Джесика Ху, браншови мениджър в компанията.

В първите 5 дни сървайвърите от Азия живяха в домовете на 7 семейства от Момчиловци, правейки всичко, което и домакините им - цепиха дърва, вадиха картофи, доиха крави, косиха сено. Под покрива на родопските си хазяи те се учиха да плетат на две куки, месиха хляб, приготвяха местни специалитети. После ги събраха в обща къща и трябваше да оцеляват със собствен бюджет

без преводач, само с речници

Домакините, при които гостуват участниците в шоуто, ще получат добро заплащане за престоя на китайците, които са под денонощно наблюдение от 14 камери. "Снимащите очи" следят приключенците на всяка крачка, включително и с летяща камера, която в началото стресна селото.

На 10 септември всички си заминават от Момчиловци, но хората в селото споделят, че вече им липсват, макар че разговаряли основно с езика на тялото. С младежите от селото разменяли и реплики на английски, преводачката също помагала, но основно се разбирали с усмивки, ръкомахане и много поклони.

Момчиловци вече е известно в Китай заради киселото мляко с името на селото, което стана хит на азиатския пазар, убедена е кметицата Мария Никова. Деликатесът се произвежда там с българска закваска, а интересът към Родопите расте и китайски групи редовно идват в селото. Това лято то е

посетено от над 100 души

индивидуални туристи, основно семейства, а чрез туроператори са гостували и 6 организирани групи от най-многолюдната страна в света. Компанията производител пък редовно изпраща целеви групи на пътуване до родопското село. "Млякото е невероятна реклама за Момчиловци, за Родопите, и ние вече определено чувстваме това по интереса на туристите", сподели Никова и добави, че вече 1/5 от света вече знае за България.

 

Кухнята не им понесла

Като небето над Родопите друго няма! В това са се убедили гостите от Китай. Изумени от красотата му, азиатците не спират да го щракат с фотоапаратите - от изгрев до залез. Прехласват се по ясното небе, слънцето, звездите, защото в родината въобще не могат да му се радват заради гъстия смог над мегаполисите, разказват в Момчиловци. Китайците дори се шокирали, като хванали тен по време на снимките. "Трудно им обяснихме, че това е загар от слънцето, защото се оказа, че те имат дума в китайския само за "плажен морски тен", разказа кметицата. В България обаче най-много им харесало спокойствието и редуването на работа с почивка, а повечето споделили, че в родината не могат да разпускат.

Напук на всички очаквания обаче не си паднали особено по родопската кухня - деликатно споделяли, че им липсва тяхната. "Ядат много люто", разказа местна кулинарка, но нашите чушлета им се видели слаби, а шопската салата странна. Предпочитали домата като плод със захар, а краставиците хрупали отделно. Влюбили се в киселото мляко, но пък категорично не приели млечните продукти на местните майстори - сирене и кашкавал. Всички обаче високо оценили родопската ракийка, с която местните хора с радост ги черпят. От нашите ястия най-високо оценили зелето със свински ребърца. Родопчани пък не останали впечатлени от китайските вкуснотии, с които гостите щедро ги черпели - особено странно им се видяло десертно блокче с вид на шоколад, за което с изненада разбрали, че е направено от фасул и яйце.

 

Завъртат епизодите в края на септември

Китайският "Сървайвър" ще се излъчва в Поднебесната империя от края на септември, научи "Стандарт". 1-часовите епизоди ще се въртят по телевизията 2 месеца. Риалитито ще стане част от рекламната кампания за киселото мляко "Момчиловци" в Китай. "Ако искате да усетите бавния живот на дълголетниците, идете в Момчиловци", са част от посланията. Вече 2 години БГ деликатесът е хит в Азия. За тази година производителите му прогнозират годишен оборот в Китай от 75,5 млн. евро. Договорът за сътрудничество между Момчиловци и "Брайт" изтича през 2018 г.

 

Подариха площадка на забавачката

Азиатските гости подариха на детската градина в селото мултимедия и спонсорираха довършването на мултифункционалната спортна площадка с 8000 лв. "Това не е само реклама за компанията, те са отворени към селото и хората тук, контактът с тях е изключително интересен и е голяма радост за всички нас", разказа пред "Стандарт" кметицата на Момчиловци Мария Никова, която също беше домакин на 22-годишна "звезда" - студентка по журналистика в Шанхай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай