Чужденци пълнят наше село заради минерални извори

Чужденци пълнят наше село заради минерални извори | StandartNews.com

Благоевград. Невиждан бум на туристи това лято очакват хотелиерите и стопаните на къщи за гости в курорта Огняново.

Доста нашенци и чужденци сменят морето с откритите минерални басейни в селището през последните години. От месец май до септември почти всички места за нощувки са заети.

Не само българи, но и жители на гръцката област Драма, французи и руснаци все по-често посещават селото, което е прочуто с множеството си минерални извори. 15 от мирата вече се стопанисват от община Гърмен.

Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. Почти всички хотели и къщи за гости са пълни през летния сезон. В курорта са изградени над 10 хотела, почти всяка къща предлага стаи за нощувки.

Много от гостите признават, че се отказали от морето, за да бъдат на минерални бани тук.

"От година на година туристите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват в прочутата ни минерална вода.", твърди кметът на община Гърмен Ахмед Башев.

"Местните хора са наясно, че тяхното богатство са минералните извори. С отварянето на границата в региона, туризмът се развива бързо и успешно. Затова не е чудно, че този отрасъл дава поминък на местното население. А лековитата вода в Огняново е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай