Чудесата - урок за политиците

Ще направим филм за балканските забележителности, обещаха медии и бизнесмени

Чудесата - урок за политиците | StandartNews.com

Кампанията "Чудесата на Балканите", която се провежда по идея на в. "Стандарт", е един голям урок за всички политици. Тя е пример за обединение. Това заяви при старта на инициативата в Белград Бисера Хотич, зам.-министър на туризма на Босна и Херцеговина.

 

Каузата събра и накара да работят заедно представителите на бизнеса и медиите в 7 държави на Балканите, допълни Хотич.

 

Общи маршрути с природните забележителности на България, Македония, Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора ще бъдат направени до края на годината. Старт на кампанията даде в сръбската столица Белград главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова заедно с представителите на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА). По примера на вота в "Чудесата на България" всяка от 7-те държави ще излъчи с гласуване от 3 до 5 природни феномена. Те ще бъдат включени в туристически пакети.

 

За първи път от десетилетия Балканите ще работят за обща кауза и няма да правят от историята културна война, обясни почетният пожизнен председател на БАХА Благой Рагин.

 

Балкани от турски означава кръв и мед, столетия сме проливали кръв, време е да опитаме меда, каза г-жа Бозукова. Силни сме, когато сме заедно, допълни председателят на БАХА Дончо Таневски.

 

Бисера Хотич покани участниците в кампанията на 8 май в Сараево за следващата стъпка по инициативата "Чудесата на Балканите". Тогава там се провежда международна туристическа борса.

 

Освен в Босна и Херцеговина кампанията ще бъде презентирана и в Котор (Черна гора), Тирана (Албания) и Скопие (Македония).

 

Оптимист съм, че инициативата тепърва ще набира скорост и е много добра идеята хората да си помагат, вместо да се карат помежду си, коментира представителят на Хотелиерската организация на Черна гора. Добре е на първо място всички ние да опознаем съседите си, да попътуваме в държавите на комшиите, да открием чудесата им, за да можем след това да разкажем за тях и на останалия свят, категоричен бе той.

 

Първото чудо на Балканите е, че представителите на тези 7 държави сме се събрали да правим бизнес заедно, обясни и Капитанович от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Босна и Херцеговина. Уникален за света е и фактът, че това е единствената по рода си регионална инициатива за привличане на туристи, допълни той. На Балканите сме особена порода хора - с големи сърца, допълни Капитанович. Освен маршрути е добре и да направим филм, който да представи забележителностите, както и в проекта да бъдат включени и туроператорски агенции, предложи той.

 

Приз за "Стандарт" в Сараево

 

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

 

Балканският алианс на хотелиерските асоциации ще връчи приз за медийно лице на Балканите на главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Заедно с вашата медия наистина можем да направим много за развитието на региона и на туризма в частност. Като един от инициаторите за тази среща трябва да кажа, че случилото се в Белград надмина и моите оптимистични очаквания. Това беше един истински балкански празник. Неслучайно веднага получихме и толкова покани за домакинство на следващата среща от кампанията. Балканите са с 54 милиона население, колкото една Франция, и в тях има огромен потенциал. Поотделно сме малки като държави, но заедно можем да се превърнем във водеща туристическа сила.

 

Да забравим лошата кръв

 

Дончо Таневски, председател на БАХА, Хотелиерска асоциация на Македония

 

БАХА подкрепя инициативата от момента, в който научихме за нея. Една от нашите цели е именно да се рекламираме помежду си, за да предложим на нашите граждани познати и проверени маршрути за добра почивката. Всички ще имаме полза - и регионите, които ще посетят туристите, и мениджърите на хотелите и ресторантите, а и държавата, която ще увеличи приходите от ДДС и други данъци. Това може да помогне и на политиците да забравим лошата кръв. Народът в нито една държава не е лош, всички сме добри и всички бизнесмени искат да работят заедно и можем да сме успешни.

 

Интересни сме на целия свят

 

Амир Хаджич, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите на Босна и Херцеговина

 

Искам да попитам всички колеги, какво чакахме досега, за да подемем подобна инициатива? Защо не го направихме преди 5 или 10 години? Затова пък сега всички трябва да работим така, че да постигнем ефекта, който сме пропуснали. Бъдещите маршрути от "Чудесата на Балканите" ще бъдат интересни не само за вътрешните ни пазари, но и за целия останал свят. Защото сме уникален регион и имаме много чудеса, които да предложим. Според мен ще представлява интерес един маршрут, който да тръгне от Белград през Босна, Черна гора, Албания, Македония и да завърши в София. Имаме два месеца до следващата среща в Сараево на 8 май, за да работим по идеята и да направим така, че тя да заработи.

 

Трябва ни държавно рамо

 

Бисера Хотич, зам.-министър на туризма и околната среда, Босна и Херцеговина

 

Кампанията "Чудесата на Балканите" е невероятна и може да привлече туристи от цял свят и да има голям ефект както за България и Босна и Херцеговина, така и за целия регион. Такива маршрути могат да подпомогнат не само туризма, но и да доведат до ръст на цялата икономика на региона. Затова и ви каним да презентирате "Чудесата на Балканите" и по време на туристическата борса в Сараево от 8 до 11 май. И това ще бъде още един повод да се присъединят към нея и другите балкански страни, да направим заедно туристически брошури за реклама на региона, да направим маршрути във всички страни. Това е отличен проект, който трябва да бъде поддържан не само от сдруженията на хотелиерите, но и от държавните институции. Такъв регионален проект може да бъде подкрепен и от ЕС и да докажем, че от тези земи може наистина да произлязат много добри идеи и, че целите Балкани са чудесни.

 

Ще увеличим с пъти туристите

 

Алия Береша, Туристическа асоциация на Косово

 

Мисля, че инициативата е чудесна и всички колеги в Косово са на същото мнение. Освен че е интересна, тя може да се окаже и рентабилна за всички участващи държави, защото ще увеличи многократно ръста на туристите - както на вътрешните между балканските страни, така и от по-далечни дестинации. За нас от Косово е важно да бъде решен и визовият проблем, който в момента е основната причина да няма повече наши туристи в България.

 

Всички ще спечелим

 

проф. Георги Генов, председател на Хотелиерската асоциация на Сърбия - ХОРЕС

 

Трябва да призная, че в началото бях скептичен. Но сега, след като бе презентиран проектът от г-жа Бозукова, съм сигурен, че идеята е много добра и не само Сърбия, но и целите Балкани могат да имат полза от нея. Задача на хотелиерските асоциации и на държавите е да предложат добре развити туристически атракции, благодарение на които ще се напълнят и нашите хотели, където ще отсядат всички гости. От проекта наистина могат да спечелят всички и се радваме, че сме домакини на първата среща в Белград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай