Защо вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова разкритикува X

Социалните мрежи трябва да засилят мерките си срещу онлайн невярната и дезинформация

Защо вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова разкритикува X | StandartNews.com

Представители на Европейския съюз призоваха големите социални медийни платформи да засилят мерките си срещу онлайн невярната и дезинформация, особено относно войната в Украйна.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова разкритикува X, платформата, известна преди като Twitter, като имаща „най-голямото съотношение на публикации с невярна/дезинформация“ сред платформите, които подават доклади до ЕС.

„Установено е, че участниците в дезинформацията имат значително повече последователи … и са склонни да се присъединят към платформата по-скоро от потребителите, които не използват дезинформация“, добави Йоурова.

Докладът на X следва решението тази пролет да се оттегли от ангажиментите за спазване на доброволен кодекс на поведение относно дезинформацията, ход, който породи недоразумения сред групите за наблюдение и регулаторите. 

Докладите, представени тази седмица от ЕС, отразяват документи за прозрачност, удостоверяващи усилията на компаниите да спазват кодекса. В ЕС спазването на доброволния кодекс е фактор при определяне на цялостното съответствие на платформата със Закона за цифровите услуги, строг набор от задължителни разпоредби за онлайн платформи, които влязоха в сила това лято. За големите социални медийни платформи нарушенията на DSA могат да означават милиарди глоби.

Докладите от компании, включително Google, Meta, Microsoft и TikTok, обхващат широк спектър от типове съдържание и действия за прилагане от платформите. Най-големите платформи са се ангажирали да издават отчети на всеки шест месеца, а изданието от тази седмица отразява първия набор за покриване на пълен шестмесечен период, каза Европейската комисия .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай