Забраната за инвестиции от САЩ няма да окаже голямо влияние върху развитието на китайската промишленост

Инвестициите намаляват от 2019 г. насам.

Забраната за инвестиции от САЩ няма да окаже голямо влияние върху развитието на китайската промишленост | StandartNews.com

През следващите месеци американските власти ще обсъдят нови правила, ограничаващи инвестициите на американски граждани в три области на китайската икономика, като те ще влязат в сила едва през следващата година. Представители на китайската бизнес общност вече заявиха, че на практика новите ограничения няма да променят нищо особено, тъй като инвестициите намаляват от 2019 г. насам.

Както съобщава South China Morning Post, позовавайки се на коментари на участници в конференция на производители на оборудване за чипове, която се провежда в Уси, китайските компании за полупроводници са подкрепени предимно от "местен" капитал. Дори преди ограниченията американските инвестиции в китайски компании за чипове, изкуствен интелект и квантови изчисления представляваха само малка част от активността на китайския капиталов пазар.

Ако разгледаме сделките за финансиране с рисков капитал на китайски дружества от американски инвеститори във всички сектори, броят на сделките тази година не надхвърля 64, в сравнение със 179 през миналата година и 246 такива сделки през 2021 г. Същите тези пенсионни фондове от САЩ например отдавна са ограничили инвестиционната си дейност на китайския пазар в условията на нарастващи политически рискове.

Може би въздействието на здравните забрани по време на пандемията е имало много по-осезаем ефект върху китайския пазар, отколкото отливът на американски капитал. Заедно със санкциите на САЩ тези ограничения доведоха до 53% спад на инвестициите на частния сектор в Китай през миналата година, а делът на страната в целия азиатско-тихоокеански капиталов пазар спадна до деветгодишно дъно от 31%. На този фон новите ограничения на САЩ имат повече политическа тежест, отколкото реална възможност да повлияят на китайската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай