За какво може да плащат европейски потребители на Instagram и Facebook

Мета се опитва да заобиколи новите регламенти на ЕС

За какво може да плащат европейски потребители на Instagram и Facebook | StandartNews.com

Потребителите на Instagram и Facebook в Европейския съюз може скоро да могат да се откажат от насочени реклами, ако плащат месечен абонамент.

Източник, запознат с въпроса, съобщава пред CNN, че Meta се опитва да заобиколи множество европейски разпоредби, насочени към ограничаване на използването на персонализирани реклами от американските технологични компании. През последната година ЕС затегна регулациите и ще изисква от големите технологични компании да искат съгласието на потребителите за подобни реклами.

През юли съд постанови, че технологичните компании могат да използват абонаментни модели като начин за предлагане на такова съгласие, включително да бъдат питани дали искат да имат достъп до Facebook и Instagram без реклама срещу заплащане.

Съгласно Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR) компаниите могат да събират и използват лични данни на граждани на ЕС, стига използването да попада в определени категории. По-рано Meta твърдеше, че нейното събиране на данни за реклама е необходимо за изпълнение на „договорите“ между платформата и крайните потребители за предоставяне на услуга. Meta продължава да обсъжда с водещия си регулатор в Европа, Ирландската комисия за защита на данните, решението за съответствие. Плановете, ако бъдат изпълнени, няма да се прилагат за потребители извън Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай