Япония ще вкарва в затвора хора за онлайн обиди

И ги грози глоба от 2200 долара

Япония ще вкарва в затвора хора за онлайн обиди | StandartNews.com

Публикуването на „онлайн обиди“ ще се наказва с до една година затвор в Япония от четвъртък, когато влезе в сила нов закон, приет по-рано това лято.

Хората, осъдени за онлайн обиди, също могат да бъдат глобени до 300 000 йени (малко над 2200 долара). Преди това наказанието беше по-малко от 30 дни затвор и до 10 000 йени (75 долара).

Законът ще бъде преразгледан след три години, за да се определи дали засяга свободата на изразяване - опасение, изразено от критиците на законопроекта. Поддръжниците казаха, че е необходимо да се забави кибертормозът в страната.

Няма обаче ясни дефиниции за това какво се счита за обида, каза Сейхо Чо, адвокат по наказателни дела в Япония, пред CNN след приемането на закона. Законът казва, че обида означава унижение на някого без конкретен факт за него - за разлика от клеветата, която класифицира като унижение на някого, като същевременно се посочва конкретен факт за него. „В момента, дори ако някой нарече лидера на Япония идиот, тогава може би според ревизирания закон това може да се класифицира като обида“, каза Чо.

Японските власти наложиха репресии срещу кибертормоза след самоубийство на риалити звездата Хана Кимура, която беше обект на онлайн малтретиране. Майка й настояваше за повече политики срещу кибертормоза след смъртта й. Някои изследвания показват връзка между суицидното поведение и кибертормоза, въпреки че повечето изследвания са направени върху деца и юноши.

Обединеното кралство също има закони, криминализиращи „силно обидни“ публични съобщения и хора са арестувани и глобявани за туитове. Езикът в политиките му също е двусмислен и съдилищата решават какво се счита за „грубо“ обидно за всеки отделен случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай