Япония отменя задължителното използване на дискети и компактдискове

До сега в страната архаичните технологии бяха задължителни

Япония отменя задължителното използване на дискети и компактдискове | StandartNews.com

Японският министър на цифровите технологии Таро Коно обеща да отмени законите, изискващи използването на дискети и компактдискове при изпращане на данни до националното правителство.

Новината бе съобщена на 5-ата конференция на японското цифрово общество във вторник, на която бе очертана стратегия за разработване на цифрови правителствени услуги. Япония ще тръгне по утъпкания път на издаване на електронна национална лична карта, която в случая се нарича MyNumber.

Но тъй като подобни услуги по своята същност включват качване на данни в правителствени агенции, министърът инициира преглед на законите, уреждащи предоставянето на информация.

Одитът разкри повече от 1900 разпоредби, които определят начина, по който данните могат да бъдат предавани на правителството - много от тях изискват използването на дискети или компактдискове. Не са описани методи като изтегляне на информация от интернет, така че те не са технически разрешени.

Коно обеща да преработи тези правила във възможно най-кратък срок. Той не е първият, който се опитва да извърши цифровата трансформация на Япония. През 2021 г. бившият министър-председател Йошихиде Суга обеща да намали използването на печати и факсове. Но мандатът на Суга беше кратък и програмата му за цифрови технологии не беше изпълнена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай