Всезнайко в телефона

Всеки е меломан с Shazam, LookTel води слепи на пазар

Всезнайко в телефона | StandartNews.com

София. Съществуват ли магиите? В света на технологиите - да. Смартфонът, който дреме в джоба ни, започва да върши все повече вълшебства, които при това се продават добре, коментират от американското сп. Scientific American.

Вече е едва ли не закон компютърът или телефонът да успяват да разпознаят човешка реч, жестове и мимики, знаци, символи и различни звуци. Магията е възможна, благодарение на хитовите приложения за Android, iOS, Mac, Windows. А от US списанието подреждат 7-те най-популярни.

Shazam (безплатно; за всички смартфони) - това е приложението, което разпознава всички записани песни, независимо дали са хитове или не чак толкова известни. Докато си седиш в ресторанта, клуба, офиса или асансьора, настройваш приложението така, че да засича музиката за няколко секунди и оставаш удивен от резултата - то ти дава информация за името на песента, изпълнителя, албума, в което е включено парчето. С други настройки пък можеш да свалиш песента от iTunes или да гледаш клипа в YouTube.

SoundHound (безплатно; за iOS и Android) - то е почти същото като Shazam с едно привлекателно допълнение - можеш да си тананикаш и пееш. Ще ти свърши чудесна работата, когато в главата ти се е набила някоя песен, но не можеш да се сетиш за заглавието. Невероятно, нали!

Bird Song ID (около $4,60; за iOS) - отново прилича на Shazam, но се използва за песните на птичките. Записва се чуруликането, колкото по-ясно се чува, толкова по-добре. Приложението ще ти каже кои видове птици са около теб. Не се изисква интернет връзка, за да се изпълни магическият трик.
Leafsnap (безплатно; за iOS) - снимай някое листо (ако е възможно на бял заден фон) и приложението ще ти даде информация от кое растение е то. Колко изобретателно - пътеводител за растенията, въпреки че се изисква интернет връзка, за да направиш вълшебството.

LookTel ($10; за Mac, iOS) - чифт приложения за хора със зрителни увреждания. Сложиш ли телефона си върху сметката - без значение дали говорим за долар, паунд или евро - той проговаря: "20 долара", например. Има и други приложения LookTel, които разпознават и казват имената на неща, които слепите хора не могат да различат - консерви, кенчета, пакети с хранителни продукти, пари и др. Уловката е, че първо трябва да "обучиш" приложението. Снимаш някой предмет и казваш името му със собствения си глас - "лимонада", например. Естествено това става с помощта на човек, който няма проблеми със зрението. Така в последствие приложението казва високо и ясно името на всеки предмет (ако предварително му е показан), който камерата на телефона вижда.

Color Identifier (($2; за iOS), Color Reader (безплатно; за Android) - приложения като тези имат една основна функция - разпознават цветовете по имената им. Позволяват ти да експериментираш - можеш да започнеш от лесни цветове като светлозелено и да преминеш към по-екзотични като "лавандулово" розово или лилаво. Пръв помощник е на далтонистите, когато искат да си облекат дрехи, чиито цветове си подхождат например. Може също да намериш подходящата риза, като зададеш цвета на търсената дреха и да я откриеш лесно, преди да станеш за смях с модния си гаф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай